Горещи новини

Д-р. Десислава Иванова, ендокринолог: Спирайте с хималайската сол, разболява ви!

Д-р. Десислава Иванова ендокринолог: Спирайте с хималайската сол разболява ви!

Тенденцията за уж по-здравословно хранене кара хората да купуват сол, в която йодът е десет пъти по-малко, отколкото в българската йодирана сол. Това заяви в интервю за БНР ендокринологът Десислава Иванова. Години наред именно розовата сол бе промотирана и у нас, и на Запад като особено полезна.

„Доста често установяваме, след като поразпитаме пациентите, че не се хранят с българска йодирана сол. Най-често споменават за хималайската сол“, разказа от лекарската си практика тя.

Щитовидната жлеза е много важна част от ендокринната система. Йодът е микроелемент, абсолютно необходим за нормалното ѝ функциониране. Той не се синтезира в човешкия организъм.

Щитовидната жлеза поглъща йода от кръвта. Организмът си набавя около 60% от йода от месни продукти, 30% от такива с растителен произход и 10% – от водата.

В 10 грама българска йодирана сол има около 150-200 микрограма йод, по-малко от 15 микрограма е наличието на йод в същото количество хималайска сол. Разликата е много голяма, поясни Десислава Иванова.

Йодирането на солта е прост метод. Това се предприема преди десетилетия, когато български учени установяват йоден дефицит сред голяма част от населението, посочи ендокринологът.

Предозирането на йод е доста рядко срещано състояние, подчерта д-р Иванова.

„Трябва да изядем доста количество сол или орехи, за да се случи нещо токсично с организма. Ако сме в рамките на нормалното – щипка сол, няма да има никакъв проблем.“

Много е важно младите, особено жените, които планират бременност, да изследват TSH хормона си, обърна внимание тя. Майката трябва да е в оптимален хормонален баланс преди да забременее, защото до определена седмица бебето няма собствена щитовидна жлеза, изтъкна специалистът.

Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони, а те, достигайки до плода, му помагат да образува нервна система, главен, гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, уточни ендокринологът. „И особено са отговорни за интелектуалното развитие на бебенцето.“

Хималаите са един от световните региони с най-тежък йоден дефицит, обобщи д-р Десислава Иванова и предупреди, че с консумацията само на хималайска сол бихме могли генерално да навредим на нашето здраве.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Д-р. Десислава Иванова, ендокринолог: Спирайте с хималайската сол, разболява ви!"

Какво мислите?