Всеки знае колко опасни са кръвните съсиреци в кръвоносните съдове, припомня КОЧ. Те се наричат се още тромбове или съдови съсиреци, които се получават чрез натрупването на тромбоцити.
По време на този процес се образува естествена тромбоцитна тапа и получилото се кръвотечение спира.
Образуването на кръвни съсиреци често причинява инсулти. Лекарите препоръчват да се следи състоянието на кръвоносните съдове и да внимавате какво консумирате.
Според експерти, сред продуктите, които провокират образуването на кръвни съсиреци е особено опасно свинското и говеждия черен дроб, защото те съдържат холестерол и витамини от група К.
Витамин К като цяло има лош ефект върху тромбозата – процес на прижизнено съсирване на кръвта. Именно затова е препоръчително да изключите от менюто си продукти с високото му съдържание.
Спанакът и марулята влизат също в списъка с „опасните” продукти за кръвни съсиреци.
Поради съдържанието на холестерол в пушените колбаси, те също трябва да бъдат изключени от менюто. Тъй като холестеролът от техния състав се отлага върху стените на кръвоносните съдове, експертите съветват да ги замените с птиче месо или говеждо месо (но не и с черен дроб).
Освен това, маргаринът е особено опасен. Транс-мазнините в състава правят кръвта гъста, след което се образуват плаки, които се превръщат в кръвни съсиреци.
Ако вече страдате от венозна тромбоза, тогава трябва да избягвате кафето и шоколада. Кофеинът и веществата в шоколада допринасят за тромбоза. Същ така, алкохолът е противопоказан при хора с дълбока венозна тромбоза.
Източник: zdrave.to
Be the first to comment on "Ето ги най-коварните храни, които образуват съсиреци в кръвоносните съдове"