Зеленчукова смес за зимата „лято в буркан“: невероятно приготвяне без варене и без стерилизация

Zelenchukova smes za zimata

Толкова просто и елегантно лятно лакомство! Често приготвям това ястие през горещия сезон, за да го изям веднага. А през зимата се превръща в истински подарък! След като отворите буркана, веднага усещате всички нюанси на миналото лято на масата си!

Това е чудесно допълнение към всяко месно ястие или гарнитура.

Определено слагам този препарат на празничната трапеза – това е невероятно вкусно!

Компоненти (за 2 литра препарат):

  • Краставици – 500г
  • Домати – 500г
  • Черен пипер – 150 г
  • Лук – 150 г
  • Чесън – 4 скилидки (разпределени в 3 буркана)
  • Магданоз

Във всяка банка:

  • Лист от хрян
  • лист от касис
  • Бахар – 4 зърна
  • 9% оцет – 1 супена лъжица на литър буркан (ако обемът на буркана е по-малък, намалете порцията оцет)
  • Растително масло – 1 супена лъжица

Марината (на 1 литър вода):

  • Сол – 1 супена лъжица
  • Захар – 3 супени лъжици

Метод на приготвяне:

На дъното на всеки буркан поставяме лист от касис, скилидки чесън и ароматен пипер.

След това редим една по една: нарязаните на колелца краставици, лукът на полукръгчета, доматите на кръгчета, чушките нарязани на лентички и наситненият магданоз. Напълнете буркана на слоеве до горе. За литър буркан обикновено правя два пълни слоя.

Покрийте отгоре с лист хрян, напълнете с преварена вода до върха, покрийте с капак и оставете да престои 15 минути.

След този интервал водата се излива от кутиите в тигана, добавя се захар, сол, загрява се до кипене и се отстранява от печката.

Във всеки буркан добавете оцет, растително масло и накрая напълнете с гореща марината.

Навиваме бурканите със стерилни капаци, обръщаме ги с главата надолу, увиваме ги в топло одеяло или кърпа и оставяме, докато изстинат напълно.

Съвет: Съхранявайте този деликатес на хладно място – в мазето, хладилника или на балкона през студения сезон.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Зеленчукова смес за зимата „лято в буркан“: невероятно приготвяне без варене и без стерилизация"

Какво мислите?