Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Има надежда: 28-годишна лекарка обикаля 6 села, за да лекува забравени от Бога хора
Има надежда: 8-годишна лекарка обикаля 6 села за да лекува забравени от Бога хора

Има надежда: 28-годишна лекарка обикаля 6 села, за да лекува забравени от Бога хора

Младата жена избрала да се посвети на общата медицина и най-близкия контакт с хората, нуждаещи се от здравна помощ, пише ТОП новини

МАЛЦИНА СА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ, ДРЪЗНАЛИ ДА ГРАДЯТ КАРИЕРА НА СЕЛО. Една от тях е д-р Елена Вацова, която се грижи за здравето на живущите в шест малки населени места в областта. Тя споделя, че се чувства удовлетворена от работата и шанса да бъде възможно най-близо до пациентите, опознавайки и приемайки всеки със своите особености и характер.

Категорична е, че хората в селата са изключително топли и винаги намират начин да я изненадат приятно и да сгреят сърцето й с мили думи. За почти всички тя е на възрастта на внуците им, затова и често се случва бабите и дядовците да забравят за официалностите и директно да се обръщат към нея с думите „момиче“ или дори „миче“. Не се обижда и не се сърди, а се радва, че е спечелила доверието им.

Д-р Вацова е на 28 години, от Плевен. Завършила е медицина в родния си град, а да тръгне по пътя на най-хуманната професия, било детската й мечта. Казва, че го почувствала като призвание и никой от семейството й няма пръст във взимането на решение за професия, още повече че е първият медик във фамилията.

„Имам интерес към общата медицина и исках да работя като личен лекар. Практиката на д-р Пламен Латев от Павликени е много голяма, обхваща пациенти освен в Павликени и в няколко села. Така започнах работа при него, защото е невъзможно да покрива всички населени места“, сподели Елена.

ТАКА ПОЕЛА АНГАЖИМЕНТА ДА ЛЕКУВА ХОРАТА В ЛЕСИЧЕРИ, МИХАЛЦИ, ВЪРБОВКА, ДИМЧА, ГОРНА И ДОЛНА ЛИПНИЦА.

Вече година и половина е в услуга на пациентите в тези села и дори познава хората поименно.

д-р Елена Вацова„В практиката на личен лекар контактът с хората е най-близък и имаме възможност да проследим ефекта от работата си във времето. Ние разчитаме повече на сетивата си и личния досег с пациентите, на опита с времето и лекарската интуиция. Съвременната медицина крие риск от това високоспециализираните изследвания да опровергаят контакта с пациентите, а реалният досег нищо не може да го замени“, твърди д-р Вацова.

28-годишната жена подчерта, че познанството с пациентите много помага в работата и засилва бързото ориентиране в здравните проблеми на всеки, който дойде да търси помощ в кабинетите, където дежури. При първите срещи с пациентите заради възрастта й те дори не били сигурни дали тя е лекар, или медицинска сестра.

С времето обаче тя спечелила доверието им с търпение и усмивка, която не виждали, но долавяли изпод предпазната маска.

„Забелязвам, че в шестте села, където е характерен селскостопанският труд, са много често срещани дископатии, дискови хернии и други ставни страдания, и разбира се, сърдечносъдовите заболявания, които са най-разпространените в България и сред представителите на третата възраст“, обобщи тя.

ОТЧИТА, ЧЕ В МОМЕНТА ЗАБЕЛЯЗВА РЪСТ НА ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙВА ЗАРАДИ ЧЕТВЪРТАТА COVID ВЪЛНА. Обяснява си това с наличието на свръхинформация за заразата, която ежедневно се тиражира от медиите.

Д-р Вацова работи и в Спешния център в Плевен, където дава 12-часови дежурства.

„В практиката мога да проследявам пациентите във времето, а когато посещавам адрес с линейката, трябва да се действа в спешен порядък: коми, катастрофи, алергични реакции. Като млад лекар за мен е предизвикателство да съчетавам тези различни области в медицината. Няма да забравя първия ми домашен адрес като личен лекар. Не тръгнах с мисълта, че може да е спешно. Жената беше в тежко състояние, сърдечно болна и със сатурация 50. Оказа се, че има желязодефицитна анемия. Коригирахме сърдечната функция и анемията в домашни условия и сега е добре“, разказа младата лекарка.

За момента планира да съчетава двете длъжности, но отчита, че няма да е възможно това да продължи много дълго. След като натрупа още малко опит, ще остане само на кабинет като общопрактикуващ медик.

В свободното си време Елена се занимава любителски с латиноамерикански танци. Усвоила е стъпките на салса, бачата и кизомба и с тях разпуска от натовареното ежедневие.

Галина ГЕОРГИЕВА / БОРБА

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*