Много е практично: Ето как аз режа зелето и всичките ми сармички са еднакви, а навиването им е лесно като песен.

Много е практично: Ето как аз режа зелето и всичките ми сармички са еднакви а навиването им е лесно като песен.

Един от най-големите „проблеми“ при навиването на сармички е, че зелевите листа не са еднакво големи, което прави и сармичките с различен размер.

Разбира се, вкусът им остава непроменен, но ако сте перфекционисти (като мен), сигурно ви се е искало да може да завивате сармичките като турските домакини – еднакви, и наредени една до друга като бебенца!

Днес ще ви кажа един трик, който научих от една турска приятелка – тя така реже зелето и всичките й сармички са еднакви и строени като войници! Тези сарми приготвям от сладко зеле, но са също толкова вкусни, колкото и с киселото.

Ето съставките, които използвам за тези Турски зелеви сармички :

Турски зелеви сармички

Продукти:

  • 1 голяма глава зеле
  • вода + 1/2 лимон
  • 500 гр. кайма
  • 1 чаша измит ориз 120 гр.
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 глава лук, ситно накълцана
  • сол, черен и червен пипер, подправки на вкус
  • 1 скилидка чесън, настърган
  • 1 супена лъжица доматено пюре 10 г
  • 80 мл олио (малка чаша за кафе)

За заливане на сармите:

  • 2 с. л. доматено пюре
  • 5 с. л. олио
  • 400 мл вода
  • малко сол
  • 4 дафинови листа

Приготвяне:

Първо нарежете зелето на три равни части (първо само на повърхността, а след това докрай). Разполовете двете крайни части, а средната разделете на три части. Ще получите квадрати.

рязане зеле квадрати

Снимка: YouTube

Поставете повърхностните части във вряща вода, в която сте добавили сока от половин лимон и ги варете на слаб огън, докато омекнат малко. Не използвайте твърдите части на зелето (дъното).

Добавете ориза и всички останали продукти към каймата, подправете на вкус и разбъркайте добре. Напълнете листата и ги навийте.

зеле за сарми

Снимка: YouTube

завиване сарми

Снимка: YouTube

Наредете сармите в тенджера и ги залейте с доматения сос.

заливка за сарми

Снимка: YouTube

Добавете дафинов лист на вкус, захлупете и варете на умерена температура, докато се изпари излишната течност и сармите омекнат.

турски сармички

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Много е практично: Ето как аз режа зелето и всичките ми сармички са еднакви, а навиването им е лесно като песен."

Какво мислите?