Горещи новини

Оставят без думи и професионалните готвачи! Понички като пух – топящи се в устата! Докато ядеш, захарта полепва по устата и нослето:

Оставят без думи и професионалните готвачи! Понички като пух - топящи се в устата! Докато ядеш захарта полепва по устата и нослето:

Вкусни, меки, ефирни…Никой не може да им устои! Поничките са любимите сладки изкушения, обожавани както от деца, така и от възрастни. Меки и ароматни, поръсена с пудра захар, която полепва по устата и носа, докато се наслаждавате на вкуса им…

Тази рецепта е една от най-добрите за понички, които се пържат в олио, а тестото за приготвянето им съдържа мая, което означава, че трябва да втаса.

Но търпението се отплаща, защото тогава получавате тези красиви, ефирни „топки“. Запишете си необходимите продукти за Понички нежни като пух :

Понички нежни като пух

Продукти:

  • 400 мл хладко прясно мляко
  • 1 кубче прясна мая (40 г)
  • 1 с. л. захар
  • 2 яйца
  • 50 мл олио
  • 700 г меко брашно
  • 1 с. л. сол
  • олио за пържене
  • 50 г пудра захар за поръсване

По желание:

  • течен шоколад, конфитюр, пудинг или нещо по ваш вкус за пълнеж.

Приготвяне:

Размийте маята с малко захар в хладкото мляко. Натрошете я предварително, за да се разтвори по-лесно. Добавете половината от брашното и смесете съставките в гладка смес.

В малка купа разбийте яйцата със сол, след това ги добавете към сместа, а след това и олиото, след което всичко се разбърква добре, за да се изравни.

Постепенно добавете втората половина от брашното, след което разбъркайте всичко с миксер или на ръка в доста гъсто тесто.

Отгоре тестото се поръсва с малко брашно, покрива се със суха кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

Поръсете с брашно работната повърхност, върху която ще месите тестото, поръсете го с малко брашно и оформете кора с дебелина 1 см.

изрязване понички

Снимка: YouTube

Изрежете поничките с помощта на кръгла формичка или чаша. Останалото тесто се премесва отново, разточва се на кора и така се режат понички до изчерпване на цялото тесто.

Когато всички понички са изрязани, покрийте ги с кухненска кърпа или прозрачно фолио, за да не съхнат, след което ги оставете за около 20 минути да втасат и нарастнат малко.

Пържете поничките със страната, на която са лежали, нагоре. Пържат се на умерена температура в добре загрято олио.

Когато се зачервят, ги обърнете от другата страна. Извадете ги върху хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина.

домашни понички

Снимка: YouTube

Докато са още топли може да ги поръсите с пудра захар и да ги напълните с плънка по избор.

пълнени понички

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

понички като пух,

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Оставят без думи и професионалните готвачи! Понички като пух – топящи се в устата! Докато ядеш, захарта полепва по устата и нослето:"

Какво мислите?