Родители скочиха срещу идея за забрана на телефоните в училище

Родители скочиха срещу идея за забрана на телефоните в училище

Тревогата, че децата в България, а и не само, са зависими от мобилните си телефони, е всеобща.

Въпреки това, дори и само споменаването на тяхната евентуална забрана се приема „на нож” от родителите у нас или по-точно от организациите, които ги представляват.

Учителите принципно са „за” подобно ограничение за мобилните устройства, но са доста скептични, че подобна забрана ще се спазва. Защо? Работата е там, че и в момента по закон телефоните в час не са разрешени, но никой не спазва тази мярка. Тези изводи направи в свой репортаж БНТ.

Темата е повдигната във връзка с експеримент във Франция, където в определени училища мобилните телефони вече са забранени и ако той даде положителни резултати, това ще стане практика във всички френски училища.

Пристрастяването към „екраните” се сочи като главна причина за истинския провал на българските деца на теста ПИЗА преди две години, където 15-годишните българчета показа едни от най-слабите резултати в цяла Европа по четене, математика и природни науки.

Българските родители – или поне Асоциация „Родители” имат друга гледна точка по въпроса.

Те твърдят, че децата вадят телефоните в час, защото им е скучно и вината за това е в учителите, които не преподават достатъчно интересно и атрактивно.

Учителите пък обвиняват родителите и тяхната мания да имат контакт с децата си във всеки един момент. При всички случаи, в момента нито едната, нито другата страна вярва, че може да „отлепи” учениците от телефоните им дори за един учебен час.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Родители скочиха срещу идея за забрана на телефоните в училище"

Какво мислите?