Горещи новини

Ако знаете името на този сладкиш, сигурно сте израснали при баба! Любимо лакомство от детството:

Ако знаете името на този сладкиш сигурно сте израснали при баба! Любимо лакомство от детството:

Дамски каприз – дори да не сте опитвали този вкусен сладкиш от близкото минало, то със сигурност поне сте чували името му.

Навремето много често се приготвяше за всеки празник, но и за всеки ден. Смята се, че има унгарски произход, а в нашия край е станал популярен под различни имена, всяко от които е свързано с жената и нейния характер…

Както и да е, ако си спомняте този апетитен десерт, вероятно сте израснали с баба си и вероятно е бил любимият ви десерт навремето.

Ето какво ви трябва за приготвянето му:

Дамски каприз

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

За кората:

  • 4 жълтъка
  • 4 супени лъжици захар
  • 80 г (половин чаша) свинска мас/меко масло/олио
  • 100 мл (половин чаша) мляко
  • 200 грама брашно
  • 1 пълна чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 пълна чаена лъжичка настъргана лимонова кора

За белтъчния сняг:

  • 4 яйчни белтъка
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 8 супени лъжици захар

И още:

  • 400 г конфитюр от кайсии (или друг плод)
  • 80 г смлени орехи

ПРОЦЕДУРА:

Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. Отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в дълбока купа. В друга дълбока купа се разбиват жълтъците с мазнината и захарта, след което се добавят млякото, настърганата лимонова кора и няколко супени лъжици брашно, след което се разбърква.

Добавете останалото брашно и разбъркайте. Ще се получи плътно, леко лепкаво тесто, но не е нужно да добавяте повече брашно, за да не стане твърда кората след това.

Постелете формата за печене с хартия за печене. Моята форма е с размер 26см, може и по-голяма, но не и по-малка, за да не е висока кората, защото при печенето ще нарасне още малко.

приготвяне Дамски каприз

Снимка: YouTube

Изсипете тестото във формата, върху хартия за печене, разпределете го с мокра лъжица и го заравнете добре. Сложете във фурната на горен реотан да се пече за 10 минути на 180 градуса, само да хване коричка.

През това време загрейте сладкото от кайсии, ако е гъсто, за да се намазва по-лесно на кората. Белтъците се разбиват на сняг, като постепенно се добавят лимоновият сок и захарта.

Разбийте около 5 минути на най-висока скорост. Снегът трябва да е твърд и да не пада от купата при обръщане.

Полуизпечената кора се изважда, намазва се с конфитюра, поръсва се с повече от половината смлени орехи, след което се намазва с белтъците като се разпределят по малко, като бучки, а не наведнъж.

дамски каприз

Снимка: YouTube

Защото иначе при намазването смлените ядки биха „надигнали“ сладкото. И така, разпределете снега равномерно и след това използвайте лъжицата, за да направите малки върхове отгоре, за да получите разрошен вид. След това се поръсва с останалата част от смлените ядки.

дамски каприз с кайсии

Снимка: YouTube

Намалете температурата на печене на 120 градуса (моята фурна е доста силна, с вентилатор и вие си настройвате според вашата фурна) и върнете сладкиша да се изпече, тоест оставете сладкиша да изсъхне бавно още 20-30 минути.

Готово е, когато снегът и ядките станат златисти. Оставете сладкиша да се охлади на отворена фурна. Може да се сервира горещ, още по-вкусен е или да се изчака да изстине, реже се по-добре.

дамски каприз рецепта

Снимка: YouTube

Това е един от онези прости, евтини ежедневни сладкиши, за които вероятно винаги имате всички съставки у дома.

парче дамски каприз

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Ако знаете името на този сладкиш, сигурно сте израснали при баба! Любимо лакомство от детството:"

Какво мислите?