Горещи новини

Ако обичате да ви е сочно, не търсете друга рецепта! Баба ми го правеше вместо баклава – Сиропиран орехов сладкиш с грис:

Ако обичате да ви е сочно не търсете друга рецепта! Баба ми го правеше вместо баклава - Сиропиран орехов сладкиш с грис:

Ако харесвате сочните сладкиши, то този определено ще ви грабне от първата хапка!

Хрупкави орехи, сочен блат, пропит със сладък сироп и нежно съчетание между какао и ванилия! Моята баба го приготвяше вместо баклава, за да не ни „накъртва“ от сладост и мога смело да кажа, че е даже по-вкусен от баклавата!

Опитайте този сиропиран орехов сладкиш с грис по старата рецепта на баба:

сиропиран орехов сладкиш

Снимка: YouTube

Сиропиран орехов сладкиш с грис

Необходими продукти за 1-во тесто: 

  • 5 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 2,5 с. л. грис
  • 2,5 с. л. брашно
  • 70 г настърган шоколад
  • 200 г смлени орехи

Необходими продукти за 2-то тесто: 

  • 5 яйца
  • 5 с. л. захар
  • 2,5 с. л. грис
  • 2,5 с. л. брашно

За сиропа:

  • 750 г захар
  • 800 мл вода
  • 1 лимон

Начин на приготвяне: 

За първото тесто разбийте добре яйцата и захарта. Добавете останалите съставки една по една, след което всичко се разбърква добре.

яйца със захар

Снимка: YouTube

Изсипете тестото в намазнена и набрашнена тава 22х37 и печете на 200 градуса около 10 минути, само докато се зачерви.

кафяво тесто

Снимка: YouTube

През това време разбиваме яйцата със захарта за второто тесто, добавяме брашното и гриса и разбъркваме. Залейте със сместа полуизпеченото тесто и доизпечете сладкиша.

бяло върху черно тесто

Снимка: YouTube

Сварете сироп от захар, вода и нарязан на кръгчета лимон (не дълго, няколко минути). Горещият сладкиш се залива с горещия сироп.

сироп от захар

Снимка: YouTube

орехово реване

Снимка: YouTube

Отгоре се поръсва със счукани орехи.

грис сладкиш

Снимка: YouTube

орехов сладкиш с грис

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

сладкиш с орехи и грис

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Ако обичате да ви е сочно, не търсете друга рецепта! Баба ми го правеше вместо баклава – Сиропиран орехов сладкиш с грис:"

Какво мислите?