Горещи новини

Баба Иванка живее като първобитен човек

Baba Ivanka jivee kato purvobiten chovek

Бараката й е три на три метра, няма ток, вода, тоалетна, баня и легло, държи храната си в солена вода, за да не се развали

Една българска жена живее като в каменната ера. В XXI век, в страна член на Европейския съюз, 77-годишната баба Иванка се бори с нечовешки условия, за да доизживее дните си. В района наричат Иванка Къртичката, защото живее в тъмнина. Пенсионерката няма нито ток, нито вода. Обитава малка метална барачка 3х3 м, която с годините е започнала да се разпада.

Лятото държи храната си в солена вода, за да издържи по-дълго време, а зимата събира котките от района и топли провизиите си между животните.

Пенсионерката разчита на подаянията на хората
Пенсионерката разчита на подаянията на хората

„Ток от енергодоставчик няма как да има. Това се дължи на факта, че навремето Иванка е била измамена от нейни роднини. Съответно партидите не са на нейно име и няма как да бъде възстановено електричеството“, обяснява пред „България Днес“ Павлина Тодорова, която навестява бабата от време на време.

В населеното място живеят 381 души и единствено Павлина спира пред разпадналата се врата на баба Иванка, за да й подаде ръка. Първата й среща с нея е в люта зима преди няколко години. Тогава Тодорова живее в селото и минава покрай „дома“ на пенсионерката. Заварва Иванка премръзнала да се взира в пътя.

Павлина Тодорова й подава ръка
Павлина Тодорова й подава ръка

„Беше прибрала всички котки в района, за да я топлят. Имаше печка, но нямаше дърва“, спомня си Тодорова.

Тогава добродетелката отива до дома си, измъква един матрак и взима дебели завивки. Връща се отново при изстрадалата баба. В този момент вижда искрите в очите й.

„Първото нещо, което изникна в мен като инстинкт, беше, че трябва да помогна. Влязох при Иванка и видях, че живее в изключително тежки условия. Бих я описала като много сладка баба. Във всяко нещо вижда положителното. Предлагала съм й много пъти да я изместим в друга къща, но тя казва, че си й харесва в нейната барака и иска да остане там“, казва Павлина.

Жената винаги е позитивна
Жената винаги е позитивна

Иванка спи върху пружини и се завива с парчета от одеяла. Тодорова събира бригада приятели, за да оправят вратата и прозорчето й, за да може поне малко бараката да заприлича да дом. Пенсионерката няма нищо освен дрехите на гърба си и спомените за отминалите й години. Сама е от около 50 години. Навремето жената е живеела на същото място, но в къща. Семейството й е било голямо и сплотено. За беда убиват брат й, с когото Иванка е много близка. Тогава роднини се възползват от това, че жената е неграмотна, и я измамват. Отнемат имота й и я оставят да обитава бараката, в която брат й си е държал инструментите.

„Самият имот е много апетитен и те са го препродавали много пъти, за да не може да се води дело. А и истината е, че Иванка няма финансовата възможност да води съдебни битки. Взимала съм я при мен, за да се къпе, прала съм й дрехите. На нея й е неудобно. Чисто психологически не е добре, защото влиза в един свят, който е изключително уреден, вижда какъв е комфортът и когато се върне в нейната си действителност, много се натъжава“, споделя още Тодорова.

Павлина успява да сложи слънчев колектор, който захранва една крушка. Намира се и дарител, който поема социалния патронаж за месеца на жената. Единственото, за което баба Иванка моли, е малък фургон, в който да заживее.

„Това, за което тя многократно молеше, е ако може, да й бъде поставен един малък фургон на мястото на тази барака. В момента няма санитарен възел, няма баня. Имайте предвид, че сега ако е 34 градуса навън, в бараката при нея сигурно е 60, а зимата, ако навън е -14, вътре не е по-топло. На нея не й трябва нещо голямо. Стая с баня и тоалетна. Това е“, споделя Павлина.

Всеки, който има възможност да сбъдне мечтата на възрастната жена, може да се свърже с Павлина на телефон: 0898 997 933.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Баба Иванка живее като първобитен човек"

Какво мислите?