Горещи новини

Баклава, каквато не сте опитвали – всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа

Баклава каквато не сте опитвали - всеки ще ви пита за рецептата а тайната е в двата сиропа

Баклава, каквато не сте опитвали – всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа.

Ако досега не сте опитвали домашна баклава, то тази със сигурност заслужава да я приготвите. Вкусът ще ви очарова, а приготвянето й никак не е трудно:

Баклава с два сиропа

Необходими продукти:  

  • 500 г смлени орехи
  • 500 г блендирани или ситно смлени орехи
  • 1 кг домашни тънки кори за баклава
  • 1,2 кг кристална захар
  • 250 г масло
  • сок от 1 лимон

Начин на приготвяне: 

продукти баклава

Снимка: YouTube

Смесете орехите в голяма купа.

От общото количество захар добавете 5 пълни лъжици към орехите и разбъркайте.

орехи със захар

Снимка: YouTube

След това ви трябват две тенджери, една по-голяма и една по-малка, като в по-малката сложете 12 супени лъжици захар (от цялата останала захар), а в по-голямата тенджера сложете останалата захар и добавете 1 литър вода.

сироп баклава

Снимка: YouTube

В по-малката тенджера налейте 250 мл вода. По-голямата тенджера се слага на огъня и след като заври се вари 15 минути (с този сироп се залива изпечената баклава).

След 15 минути изключете котлона и веднага добавете сока от един лимон към горещия сироп. Оставете да изстине напълно.

След това поставете по-малката тенджера на огъня и изчакайте да заври, като разбърквате от време на време. От момента на кипене оставете да поври 5 минути (този сироп е по-гъст и по-лепкав от първия). Двата сиропа се оставят настрани да изстинат хубаво.

Разтопете маслото на слаб огън. Отворете корите и ги отрежете според размера на тавата ви. Отделете 7 кори, които ще сложите отдолу и 5 кори, които ще сложите отгоре. Между тях се нареждат останалите кори.

Намажете тавата с разтопеното масло. След това се слага първата кора, после втората, след което се поръсва с малко масло.

Повторете процедурата с третата, четвъртата и петата кора. Покрийте с масло, след което наредете последните две кори. Седмата кора не мажете с масло, а я поръсете обилно с ядковата смес.

баклава орехи

Снимка: YouTube

След това се слага една кора, малко масло, втора и трета кора, масло, след това две кори без масло. Отново щедро добавете сместа от ядки. Тази процедура се повтаря до края.

баклава с масло

Снимка: YouTube

Накрая се слага една кора, малко масло, втора кора, малко масло, трета кора, малко масло и последните две кори. Нарежете баклавата на ромболе. Баклавата се залива с останалото масло.

През това време загрейте фурната на 150 градуса. Сложете баклавата да се пече (по-точно да изсъхне) за около час, докато добие златистожълт цвят.

изпечена баклава

Снимка: YouTube

След това залейте горещата баклава със студения сироп и оставете да изстине. След като изстине се залива с втория по-гъст сироп.

баклава сиропиране

Снимка: YouTube

Легендата гласи, че баклавата е най-добре да се сервира на следващия ден, но не познавам някой, който да го прави, защото е толкова изкусителна, че всеки иска да я опита веднага.

баклава рязане

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

парче баклава

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Баклава, каквато не сте опитвали – всеки ще ви пита за рецептата, а тайната е в двата сиропа"

Какво мислите?