Банички със сирене по рецепта на най-добрата готвачка на Турция: Хрупкава коричка, сочна плънка, неустоими!

Banichka sus sirene po turski

Хайде на баничките! Но не какви да е, а по рецепта на най-добрата кулинарка на Турция!

Ще си кажете – банички като банички, какво толкова? Но няма да сте прави, защото тези са нещо изключително – апетитни, ароматни, с хрупкава външност и сочна плънка отвътре. Ето какво ви трябва за неустоимите Банички със сирене по турска рецепта:

Банички със сирене по турска рецепта

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 200 мл):

  • 1 чаша топло прясно мляко
  • 2 чаши топла вода
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица суха мая
  • 6 чаши брашно (около 600 гр.)

За плънка (по желание):

  • 500 г дребно (фета) сирене
  • 1 връзка пресен магданоз

За намазване на тестото:

  • 125 г масло
  • 60 мл олио

И още:

  • 1 яйце
  • сусам, кимион, черен кимион…

ПРОЦЕДУРА:

Смесете хладкото мляко и водата в дълбок съд, добавете маята, захарта, олиото и яйцето със стайна температура.

Разбъркайте добре, след което сипете солта и започнете постепенно да добавяте брашното. Разбъркайте с лъжица.

Когато тестото се сгъсти, омесете тестото на ръка. Трябва да е меко, но да се отделя от стените на купата. Покрийте с найлоново фолио и оставете на топло място да втасва за 40 минути.

тесто за баница

За плънката: смесете съставките.

нарязан магданоз

За намазване: разтопете маслото и го смесете с олиото.

Втасалото тесто премесете малко върху набрашнен плот, след което го разделете на 10 части. Всяка оформете на топка. Покрийте ги с плик и ги оставете да починат 10 минути.

топки тесто

Вземете една топка и я разточете на голяма тънка кора. При нужда се поръсва с брашно, за да не залепне. Намажете кората с разтопената мазнина, след което започнете да я сгъвате като за бутер тесто.

сгъване кора

Намажете всяка нова повърхност с мазнина при сгъване. Подредете опакованите „кубчета“ или „пликове“ под фолио или плик, за да не изсъхнат, докато разточвате останалото тесто.

След това вземете първото кубче и леко го разтеглете с точилка.

Наредете плънката по дължина.

оформяне банички

Внимателно навийте на руло и подредете върху тава, застлана с хартия за печене.

руло от тесто

Нарежете рулцата на по-малки парчета, като хапки. Намажете отгоре с разбито яйце и по желание поръсете със семена.

нарязани банички

банички със сусам

Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до приятен загар.

турски банички

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Банички със сирене по рецепта на най-добрата готвачка на Турция: Хрупкава коричка, сочна плънка, неустоими!"

Какво мислите?