Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Бащата на медицината Авицена предупредил: Ако правите това, никога няма да се разболявате!
Бащата на медицината Авицена предупредил: Ако правите това никога няма да се разболявате!

Бащата на медицината Авицена предупредил: Ако правите това, никога няма да се разболявате!

Бащата на медицината Авицена е повтарял често следната мисъл:

„Лекарят има три инструмента, с които преборва болестта-думата, растението и ножа”.

На Изток пък казват:

“И на най-големите врагове на човека не биха му пожелали такива беди, които биха му донесли собствените му мисли.”

Думата държи първенството в тази насока. Младият психолог Емили Ки извършил следния експеримент в болница в Париж. Със съгласието на главния лекар той накарал пациентите да повтарят по десет пъти на ден следната фраза:

„Всеки ден се чувствам от добре, по-добре”.

Но ги карал не да я повтарят с викане и механично, а да вникнат в смисъла на изреченото. И резултатите не закъснели, а били повече от смайващи. Само месец по-късно пациентите на този лекар станали повод за коментар не само на медицинския персонал във въпросното здравно заведение, а и в цяла Франция. Защото тежко болните пациенти се възстановили само в рамките на тридесетина дни. А при други дори изчезнала необходимостта да бъдат оперирани.

С този експеримент догадката на великия учен от древността Парацелз се потвърждава. И тя била, че вярата наистина твори чудеса. Нашето здравословно състояние определено зависи от това, което мислим. Все по-малко са скептиците, които отричат, че между психическото и физическото здраве не съществува пряка зависимост. Според вещи в занаята психотерапевти, с над двадесет годишен стаж, най-добрата защита срещу всяка болест и предпазване от инфекции стои твърдата ни вяра в нашето здраве.

Също са важни и положителните емоции, които излъчваме. За никого вече не е тайна, че негативните мисли разболяват. И съществува тясна зависимост от това, което мислим и болестите, които ни връхлитат на физическо ниво. Така например гневът причинява болести на стомашно-чревния тракт. Недоволни ли сме от нещо или някого тогава заболява черния ни дроб, панкреаса, страдаме от холецистит.

Едни от най-важните психологически закони гласят следното.

Ако изразяваме вербално любов, съчувствие или възхищение, ние повишаваме жизнеспособността на този, към когото е насочено. Изричаме ли зли, обидни или нелюбезни думи ние отнемаме от енергията на човека, към когото сме ги насочили.

Затова никога не правете това, за да не се разболявате, съветват спецове в медицината от древността до наши дни.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?