Горещи новини

Биле, по-мощно от мащерката и дебелеца: лекува стомашни язви, хемороиди и всякакви други рани

Биле по-мощно от мащерката и дебелеца: лекува стомашни язви хемороиди и всякакви други рани

Ако ви ухапе комар, просто откъснете лист от тази билка, отлепете тънката ципа от едната страна и я поставете като лапа. Сърбежът изчезва в секундата, в която поставите листото върху кожата.

Билкарите поставят това растение дори пред дебелеца по полезни свойства и лечебно действие.

За дебелеца сме писали неведнъж, но много малко информация има за това целебно растение. По-възрастните го знаят и все още го държат в дворовете си или го отглеждат в саксии.

дебела Мара

Снимка: Pinterest

Растението се разпространява бързо и не се нуждае от много грижи. Добре понася високите температури, сухите периоди, ниските температури и дори да не му обръщате внимание. Презимува добре, надземната част изсъхва, но напролет пониква отново.

Цъфти в средата на лятото до първите слани. Като сукулентно растение се характеризира с плътни, месести листа. Тъй като през зимата ги няма тези лековити листа, старите хора винаги са ги брали и са ги съхранявали в бутилка или буркан ракия. Ако е необходимо, те се поставят върху рани, които бързо заздравяват с голяма ефективност.

Растението, за което толкова дълго говорим, има няколко народни имена. Най-известно обаче е с наименованието Дебела Мара (лат. Sedum spectabile) или Голяма тлъстига. Дебелата Мара е лечебна билка от семейство Тлъстигови.

Дебела Мара листа

Снимка: Pinterest

За съжаление, съвременните билкари не го използват и знанията за неговите лечебни свойства и употреба бавно се губят. Спомням си като дете, нямаше къща, където да не е отглеждана тази билка, почти всички стари хора я бяха засадили.

Сега го срещам много по-рядко по дворовете и почти не се говори за нея… Достига височина около 80 см, листата са меки и сплескани, характеризира се с розово-бели цветове. Съдържа дъбилни вещества, витамини и около 0,2% алкалоиди.

Това е най-доброто лекарство при гастрит и стомашни проблеми, особено при наличие на излишни киселини.

дебела мара листа

Снимка: Pinterest

Тъй като буквално „издърпва“ възпалението, се прилага външно като лапа за изтегляне на гнойта. Може да се слага върху акне и изобщо навсякъде, където има гной, за да я изтегли.

Просто обелете горния слой на лист дебела Мара, сложете го на засегнатото място и увийте с бинт. Може да престои така и цяла нощ.

На другата сутрин се проверява, ако листът още не е изпаднал, на следващата вечер се слага пак.

дебела Мара цветове

Снимка: Pinterest

Листата могат да се използват като лапа за рани или при ухапвания от насекоми.

Лечебните свойства на тази билка не са достатъчно проучени, така че все още не е известно как тя е толкова мощна и лекува толкова много проблеми.

Рецепти:

Чай: сложете 2-3 листа с 1 чаша студена вода, загрейте и оставете половината от течността да се изпари. Прецедете и пийте по 3 чаши на ден. При проблеми с гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Пие се 2 седмици, след това 1 седмица почивка.

Тинктура за спортни травми: Напълнете бутилка или буркан с листа от тази билка. Залейте с ракия до горе (да покрие листата).

Престоява 21 дни. Не се прецежда, а листата се вземат от горната част на буркана, поставят се на болното място и се увиват с бинт, като се преспива с превръзката една нощ. При необходимост се повтаря.

При язви външно или за извличане на чужди тела: горната част на листата се обелва външно. Поставя се на място и след това се увива и фиксира с бинт. Оставя се една нощ като лапа. При необходимост се повтаря. Изважда забити трески, бодили и изтегля гной.

За почистване на мазнини в стомаха, затлъстяване на черния дроб и прочистване на тялото: смилат се 50 г листа и се смесват със 100 мл кисело мляко. Цялото съдържание се изяжда всяка сутрин на гладно, 30 минути преди хранене за период от 10 дни.

След 10 дни се прави почивка от 7 дни и при необходимост се повтаря. В същото време лекарят трябва да провери и състоянието на състоянието, тоест проверката се извършва след първата доза.

При гастрит, проблеми с язва на стомаха или дванадесетопръстника: Изяжте 2 листа от дебелата Мара на гладно (това е, ако не искате да варите чай).

ЗАБЕЛЕЖКА: Преди да използвате което и да е средство от народната медицина, задължително се консултирайте с лекар за евентуални нежелани ефекти!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Биле, по-мощно от мащерката и дебелеца: лекува стомашни язви, хемороиди и всякакви други рани"

Какво мислите?