Боговица – с това звучно име в някои краища у нас се нарича обредният хляб за Бъдни вечер.
Днес ви представям рецептата на моята майка за Боговица – в спомените ми е толкова мека и вкусна, че буквално се избивахме за парченце, даже и да не ни се паднеше паричката!
Чудесен и дъхав хляб, който заслужава място на всяка трапеза!
Ето необходимите продукти за Боговицата на мама:
Продукти:
- 500 гр брашно + за омесване
- 1/2 кубче прясна мая
- 250-300 мл вода
- 2 ч.л сол
- 1 ч.л захар
- 2 с.л олио
- 1 с.л оцет
Приготвяне:
В чаша слагаме захарта и натрошената мая, добавяме 100 мл леко затоплена вода.
Оставяме да шупне 20 минути.
Брашното пресяваме три пъти в дълбок съд, в средата правим кладенче и изсипваме олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбъркваме добре и доомесваме, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазваме го с олио, и покриваме купата с кърпа.
Така оставяме да втаса около час в топла стая.
След като увеличи обема си, омесваме още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка. Откъсваме и едно парче тесто за фигурките („изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове – символи за благополучие и плодородие“ ), оформяме ги и слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително.
Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.
Ако искате да има бляскав вид, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам (все пак имайте предвид, че така питката сладни). Популярно е и намазването с жълтък или цяло яйце, разбито с малко олио, но ако спазвате традицията, трябва да избягвате всички продукти от животински произход.
Be the first to comment on "Боговицата на мама – избивахме се за парченце на Бъдни вечер, даже без паричка!"