Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Българин строи къщи за по 1 000 евро! Вижте как изглеждат
Българин строи къщи за по 1 000 евро

Българин строи къщи за по 1 000 евро! Вижте как изглеждат

Българският архитект Богдан Брашов доказа, че само срещу 1 000 евро може да бъде построена цяла къща!

Той е един от новаторите в този тип строителство и в момента прилага широко разпространената концепция за къщи от слама от Румъния в САЩ.

Ето какво казва Брашов пред СОСновини.бг.

„Още от училище се интересувам от зелен жилищен дизайн. Имах честта да бъда поканен от Harald Medboe, където научих как да изградя такава къща от сламени бали. Ако на запад този проект може да бъде специален, то тук може да се превърне в социален проект, защото цената на балите сено е изключително ниска, споделя Брашов, който преди няколко месеца прави първата подобна къща, която му е струвала не повече от 2000 лева.

Всеки, когато чуе къща от слама автоматично мисли за историята за трите малки прасенца. Но нещата не стоят точно така. Къщите от слама са по-устойчиви на земетресение от бетона, защото са еластични. Имат перфектна изолация, така, че няма нужда от други допълнения. Единственият проблем е излишната вода. Издържат на 19% проникване на вода във вътрешността на стените. Също така, тази къща няма да изгори, въпреки, че всеки се опасява от опасност от пожар. Има направени тестове. Хората могат да се опитат да подпалят една бала и сами да се уверят, че не гори“, твърди архитектът.

Резултат с изображение за къщи слама 1 000 евро

Архитектът разкрива, че по тази технология могат да бъдат строени къщи с височина до 4 метра, а след като бъде изградена постройката се замазва с глина и нарязана слама, след което се пръска с вар. Покривът се изработва от дървен материал.

Брашов твърди, че разходите ви за отопление ще спаднат с 30 процента, ако си построите такава къща.

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?