Българка и французин превърнаха родно село в кулинарна дестинация

Българка и французин превърнаха родно село в кулинарна дестинация

Българка и французин превърнаха село с малко над 400 души край Пловдив в кулинарна дестинация.

Само на 22 км от областния град парижанинът Гийом и съпругата му Радост преобразиха селската кръчма и тя стана френско бистро с будното име „Петел“. Новината за чужденеца, който приготвя вкусни свински уши по парижански и традиционна лучена супа бързо се разнесе не само в околностите на Малък чардак и Пловдив, но и сред търсачите на гастро приключения в столицата, които пътуват до пловдивското село.

Бистро ПетелОказва се, че Радост и Гийом са от онези креативни млади хора, които не само могат да накарат местните жители да сменят мастиката с френски пастис (напитка на анасонова основа), но и да ги мотивират всички заедно да преобразят населеното място и да го превърнат в по-добро място за живот. Първоначално наели кръчмата на мегдана, за да има къде местната общност да се събира и обсъжда идеи за облагородяването на селото.

Малък чардак се прочу като Вавилон – в селото през последните десет години се заселиха англичани, гърци, румънец и французин. Чужденците вече са около 12. Всички живеят задружно с местните и всеки помага с каквото може.

Малък чардак„Жителите на селото дават на новодомците съвети как да отгледат зеленчуци, те пък са активни в акциите по почистването, имат идеи за разрешаването на проблеми, предприемчиви са“ разказа преди време кметицата на Малък чардак Дафина Христова. И обясни, че избират селото, тъй като е спокойно.

Гийом Давид е сред първите новозаселници, купува къща в Малък чардак преди 12 години. Преди това решава първо да живее в Пловдив, тъй като градът му се сторил красив и очарователен, разказва съпругата му Радост. Останал пет години под тепетата, но след това решил, че иска да се премести на по-тихо и спокойно място, близо до природата и недалеч от града. Избират къща в Малък чардак, която ремонтирали и превърнали в своя мечтан дом.

Да възродиш родно селоРазказват, че тук намират спокойствие, двор и хубава храна. Имат градина и с малкия градинарски опит успяват да отгледат зеленчуци за свежа салата. Според тях чарът на селото е, че не бързаш, не стоиш в задръстванията с часове и имаш възможност да си произведеш чиста храна.

Но скоро разбират, че Малък чардак има потенциал за повече от това да бъде една „спалня“, в която да се прибират след работа. И така съпрузите стигат до идеята за създаването на сдружение за развитието на Малък чардак. Целта е да се създаде будна общност, която да се заеме с разрешаването на проблемите на селото.

Истории за успеха

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Българка и французин превърнаха родно село в кулинарна дестинация"

Какво мислите?