Горещи новини

Българка меси хляба на Исус

Българка меси хляба на Исус

Най-древният сорт пшеница отглежда Златина Найденова от великотърновското село Никюп.

Младата жена обработва 30 декара от древната зърнена култура, която датира от 7000 г. пр. Христа. По думите й хляб от лимец е присъствал на Тайната вечеря на Исус Христос и се явява последната храна, която е консумирал, преди да бъде разпънат на кръста.

„Лимецът е една от най-древните житни култури, познати от човечеството. Исус е знаел това и се е докосвал само и единствено до чистата и благодатна храна. Поради тази причина реших да дам шанс за нов живот на позабравеното растение в наши дни, за да може Бог да ми е благодарен. Знам, че това е моята мисия“, споделя пред „България Днес“ Златина.

По нейни думи с лимец са се хранили фараоните, траките и древните цивилизации.

„Земята, на която отглеждам производството си, е вълшебна – Никюп е пълен с енергийни източници, които дават светлина на лимеца и завишават свойствата му“, категорична е Найденова.

Според народната медицина лимецът се използва за превенция и лечение на диабет, сърдечно-съдови болести, рак, репродуктивни проблеми, глутенова непоносимост и куп други заболявания. Освен това е и храна, подходяща дори за бебета, тъй като новородените могат да се захранват с лимец.

„В 100 грама се съдържа дневната човешка нужда от протеин, засища и държи ситост в продължение на часове. Включва витамини от групите А, В и Е, желязо, цинк, магнезий, осем вида аминокиселини. С него може да се приготвят всички рецепти, за които се използва бяло брашно, но реално има здравословен ефект“, разказва младата жена.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Българка меси хляба на Исус"

Какво мислите?