Всички искаме да правим домашни козунаци, но или времето не стига, или не ни бива в месенето.
Затова днес от Ко4 сме ви приготвили специална рецепта – козунак без месене, който се прави бързо и без главоболия, а резултатът е перфектен пухкав сладък хляб, целият на конци.
Ето рецептата за козунак с орехи и какао, за който тестото не трябва да меси
Тези съставки са достатъчни за два големи козунака
Продукти за тестото:
1 кг. брашно;
600 мл. предварително загрято прясно мляко;
250 гр. захар;
1 пакет масло (250 гр.);
2 пакетчета суха мая;
6 жълтъка;
200 гр. стафиди;
1 ч. л. екстракт от ванилия;
1 ч. л. ромова есенция;
портокалова и лимонова кора;
1/2 ч. л. сол.
За плънката:
6 белтъка;
600 гр. смлени орехи;
4 супени лъжици какао;
200 гр. пудра захар.
Приготвяне на тестото:
Разтворете маята в топлото мляко, добавете 2 супени лъжици захар. Оставете закваската да почива за около 20 минути. След като втаса, добавете останалата захар, ванилията и рома, разбитите жълтъци, мекото масло и солта.
Постепенно добавете пресятото брашно, стафидите, и разбъркайте до получаване на хомогенна еластична маса (около 5 минути). Спокойно можете да направите тестото в купата на миксера с приставки за тесто. Тестото се поставя в голяма купа, увива се с фолио и се оставя в хладилника за една нощ или в продължение на 24 часа.
Тестото се изважда от хладилника 30-50 минути преди печенето.
Приготвяне на плънката:
Разбийте белтъците (без захар и други добавки), докато получите пухкава маса. Добавете орехите, какаото и пудрата захар.
Разделете тестото на четири равни части. Добре намажете формата с масло, разточете двете части във формата на правоъгълници и ги намажете с половината от сместа за пълнежа. Навийте всяка кора на руло и след това усучете двете рула.
Слепете краищата на козунака и ги намажете с разтопено масло. Повторете същите стъпки с останалите парчета тесто. Отгоре намажете козунаците със смес от жълтък и 2 супени лъжици мляко. Оставете ги да втасват за час, докато обемът им се удвои. След това ги намажете отново с разбит жълтък и мляко, поръсете със захар и изпечете в загрята на 170 градуса фурна за 40-45 минути. Проверете готовността с клечка за зъби.
Добър апетит за вас и вашите гости!
Източник: ТРГ
Be the first to comment on "Бърканият козунак обиколи форумите за готварство: не се блъска, тегли или удря, а резултатът е супер, с големи конци"