Всяка година от един корен чушки събирам по 2-3 кг. Раздавам го и на роднини, и комшии и за мен има достатъчно

Vsqka godina ot edin koren chushki subiram po 2-3 kg

Неизменна част от българската трапеза са червените чушки, един от родните символи, с които не без право се гордеем и не случайно на много места по света червените чушки са познати като „български“. 

Преди обаче пиперът да стигне до вашата маса, той все още трябва да бъде отгледан, което не е толкова лесно, въпреки неговата непретенциозност към условията на отглеждане. Ако се интересувате как да получите до три килограма чушки от един храст, предлагам ви да прочетете моите съвети относно селскостопанската технология.

Отглеждане на сладки пиперки: моите тайни за добива

1. Изборът на сорт е критичен. Предпочитам доказани сортове като софийска,хисарска, ивайловска капия, куртовска капия, пловдивска червена, амфора …

2. Преди засаждане семената трябва да се накиснат и покълнат, а също и да се третират с калиев перманганат, за да се предотвратят гъбични заболявания. Извършвам първото поливане с разтвор на алое, за да предпазя разсада от черен крак.

3. Важно е да се спазват датите на сеитба: средните и късните сортове – след 20 февруари, ранните – през март. Осветявам разсада и го прехвърлям в почва, когато земята се затопли до +15 градуса.

4. Поставям чушките в отделни чаши, за да избегна струпването, което чушката не понася.

отглеждане на червени чушки

5. Спазвам режима на поливане и влажност – това е особено важно в помещението, където държа разсада.

6. Пиперът обича слънцето и топлината, така че избирам слънчево място за засаждане, понякога правя високи легла за допълнителна топлина.

7. До чушките засаждам невен, лук и чесън, както и босилек, който стимулира растежа и предпазва от вредители.

8. Поливам растенията с топла вода, загрята на слънце, което много харесват чушките, и не забравяйте да наклоните растенията след поливане.

9. Редовно подхранвам чушките с органични торове: инфузия на пепел, кокоши изпражнения и лопен.

10. Поддържам корените на чушките с връв, за да не се счупят под тежестта на плодовете.

Йод

За да подобря здравето на растенията и да ускоря узряването на чушките, използвам йоден разтвор – добавете 10 капки към кофа с вода. Това подобрява имунитета на растенията и предпазва от гъбички. Можете или да поливате, или да напръсквате растенията с йод, ако забележите признаци на гъбични заболявания. Пръскането се извършва веднъж на всеки две седмици, а поливането се извършва два пъти на сезон: След засаждане в земята и по време на образуването на зародишите.

Вода с мая

Ефективен начин за стимулиране на растежа на чушките е подхранването с мая. За да го приготвя, разтварям 100 г прясна мая в 5 литра вода. Маята ферментира активно на слънце за 3-4 дни. Разреждам готовата инфузия с вода в съотношение 1:10 и поливам в корена на всеки храст. След такова торене се препоръчва да се добави пепел седмица по-късно, тъй като маята могат да изтощи почвата, изсмуквайки калий.

Прищипване и оформяне

За да бъдат храстите продуктивни и добре развити, извършвам прищипване и оформяне на растенията. Отстранявам първите цветове рано, за да насърча храстите да дават повече плодове. Също така редовно премахвам долните листа, за да може растението да „диша“ по-добре и да концентрира енергията си върху плододаване. Периодично завързвам храстите към опори, за да не се счупят под тежестта на плодовете.

Тези методи спомагат не само за подобряване на добива на чушки, но и за значително подобряване на тяхното качество, което прави плодовете по-големи и по-сочни.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Всяка година от един корен чушки събирам по 2-3 кг. Раздавам го и на роднини, и комшии и за мен има достатъчно"

Какво мислите?