Вълшебни ПЪЛНЕНИ МЕКИЦИ – децата дежурят пред тигана, нямат търпение да отхапят! Голяма вкусотия:

Вълшебни ПЪЛНЕНИ МЕКИЦИ - децата дежурят пред тигана нямат търпение да отхапят! Голяма вкусотия:

Обичам да опитвам нови рецепти и за щастие живеем във време, в което винаги са налични такива, благодарение на интернет.

Понякога са успешни, а понякога не се получават точно така, както сме си ги представяли. Когато намерите страхотна рецепта като тази, запазете я и я запишете, защото е истинско бижу в морето от рецепти.

Открих я преди време и от тогава уикенд не минава без да приготвя уникалните Пълнени мекици. Всички у дома ги обожават – може да ги напълните с каквото имате под ръка, но ние най ги харесваме със сирене или кашкавал. Ето какво ви трябва:

Уникални пълнени мекици

Продукти: 

200 мл топло прясно мляко

1 малка чаена лъжичка захар

1 малка чаена лъжичка суха мая (1/2 пак. или 5 гр.)

1 малка чаена лъжичка сол

330-400 гр. брашно (добавете постепенно и може да варира)

20 мл олио

Плънка:

300 г настърган кашкавал и 1 яйце

Приготвяне: 

В дълбока купа се слагат 200 мл хладко/топло прясно мляко, добавят се малка лъжичка захар и малка лъжичка суха мая. Разбъркайте добре, за да се разтворят съставките. След това добавете една чаена лъжичка сол и започнете постепенно да добавяте брашното.

тесто мекици

В оригиналната рецепта пишеше, че са необходими 400 гр. брашно, но най-често се получава доста добре и с 350 гр. брашно, което означава, че много зависи от самото брашно. В началото се разбърква с лъжица, а когато се сгъсти се добавят 20 мл олио и продължава да се меси на ръка.

Трябва да се получи не много меко тесто, не много твърдо, трябва да е гладко, еластично, средно меко. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса на топло място за около половин час или докато удвои обема си. През това време пригответе пълнежа:

плънка мекици

ЗА ПЛЪНКАТА: В дълбока купа се настъргва на ситно 300 г кашкавал, добавя се едно яйце и се разбърква добре. Втасалото тесто се разстила върху работен плот, който не трябва да се набрашнява и тестото не трябва да се меси.

втасало тесто

парчета тесто

Веднага го разделете на две, като всяка половина оформете на руло и го разделете на шест приблизително равни части. Всяка част оформете на топка, така че да се получат общо 12 топки. Покрийте ги с плик и ги оставете да починат 10 минути.

топки тесто

След това вземете една топка и бавно с пръсти я разточете на тънка кора колкото средна чиния (не ви трябва точилка, тестото е еластично), след което сложете плънка в средата. Затворете ги, притиснете с пръсти, за да залепнат страните и леко изравнете горната част, за да направите лодка.

тесто с плънка

оформяне мекици

Повторете процедурата с всички топки тесто, а оформените „лодки“ покрийте с плик или фолио и оставете да втасат около 10 минути. След това вземете едната и с намаслени пръсти (потопете пръстите си в олио) ги притиснете още повече отгоре, за да станат още по-тънки и плънката вътре да се разпредели равномерно.

лодки от тесто

В широк тиган с незалепващо покритие загрейте малко олио на умерена температура, след което пуснете вътре мекиците две по две (зависи колко ви побира тигана) и ги запържете по няколко минути от двете страни, докато станат хубави. покафеняват.

пълнени мекици в тигана

мекици с плънка

Регулирайте температурата, тя трябва да е умерена. Подредете изпържените мекици върху хартиена салфетка и ги сервирайте горещи.

мекици с кашкавал

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Вълшебни ПЪЛНЕНИ МЕКИЦИ – децата дежурят пред тигана, нямат търпение да отхапят! Голяма вкусотия:"

Какво мислите?