Горещи новини

В нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-големите ни желания! Жените да не пипат нищо червено и още поверия:

В нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-големите ни желания! Жените да не пипат нищо червено и още поверия:

Както всяка година, на 15 август ще отбележим големия църковен празник Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или (както е по-известен) – Голяма Богородица.

Датата 15 август е денят на празника по нов стил. По стар стил се пада на 28 август.

Голяма Богородица принадлежи към дванадесетте най-големи християнски празници. Предшества се от строг пост.

Думата „успение “ означава мирен край. На този ден християните празнуват възнесението на Божията майка към небето и нейното обединението с Бога. Успение Богородично символизира края на земния живот на Света Богородица – Майка на Исус Христос. Според легендата три дни преди смъртта си Божията майка имала видение. Пред нея се появява архангел Гавриил, който я предупреждава за началото на нейния небесен живот. В знак на потвърждение на присъствието си и на достоверността на това, което е казал, той ѝ подарява палмова клонка.

В посочения от него ден апостолите, проповядващи в различни страни, се събират в Йерусалим, за да се сбогуват с Божията майка и да я погребат. А самият Исус Христос, придружен от душите на праведниците, ангели и архангели, слиза на земята, за да вземе тялото и душата на Божията майка, тъй като тя е пожелала да го види преди да напусне този свят. Дева Мария е била погребана в пещера в близост до Гетсимания, чийто вход е бил затворен с голям камък. Единствено апостол Тома закъснял за погребението. Пристигайки по-късно, той вижда само плащаницата на възкръсналата Божия майка.

Традиции на Голяма Богородица

На Успение Богородично християните задължително ходят на църква. В миналото на този празник са се освещавали семената и пшеничните класове от новата реколта. В църквата трябва да запалите свещ за всички свои роднини, както и да се помолите за здравето на най-близките си хора, особено на децата. На този ден се палят свещи и за починалите близки.

Жените носят дарове в църквата – обредни пити, кърпи, цветя и оставят пари за здраве. Света Богородица е закрилница на майките, бременните жени, децата и семейното огнище. Затова на този ден молитви към нея отправят жени, които не могат да заченат, майки, неомъжени девойки и всеки който търси изцеление или решение на житейските си проблеми.

Добре е вечерта срещу 15 август да се преспи в храм с името на Божията майка. Вярва се, че болните оздравяват, след като го направят.

Денят е подходящ за даване на курбан за здраве и плодородие, за събиране със семейството.

По традиция на Голяма Богородица на трапезата трябва да присъства празнична питка, приготвена от осветено брашно, варено жито, царевица и пилешко месо. Задължително е на този ден да се консумира диня и грозде. Някога предците ни са приготвяли зимнина на празника.

Какво не може да се направи на Успение Богородично?

На Голяма Богородица избягвайте кавгите, особено със семейството и близките ви приятели. Не отказвайте помощ на никого – опитайте се да помогнете на всеки, който ви помоли за това. На Успение Богородично никой не трябва да работи.

Суеверия, свързани с Успение Богородично

Нашите предци са вярвали, че на този не трябва да ходим боси, особено върху покритата с роса трева, която е символ на сълзите на Пресвета Богородица. Затова, вървейки през нея, човек може да си навлече болести и нещастие.

На този ден не трябва да се носят стари или неудобни обувки. В противен случай бъдещият ви живот ще бъде изпълнен с различни трудности и проблеми.

Рано сутрин на Успение Богородично неомъжените девойки не трябва да говорят с никого. Преди да го направят те трябва да измият лицето си със студена вода, като три пъти произнесат следните думи: „Пресвета Богородице, ти увенча всички, обедини семейства, помогни ми да намеря своя жених. В името на Отца, Сина и Светия Дух. Амин!“

На този ден не се работи никаква работа.

Старо поверия гласи: В този ден не се пипа нищо червено!!! На лошо е! Вярва се, че така младите жени ще останат бездетни!

Друго поверия гласи: На 14 вечерта, бездетните жени молят Богородица да им помогне, носят дарове и преспиват в църквите!

Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, това предвещава плодородие през следващата година.

Поличби, свързани с времето

  • Ако в небето се появи дъга – есента обещава да бъде топла.
  • Ако денят е топъл – късната есен ще е хладна.
  • Ако вали дъжд – следващата година ще бъде плодородна.
  • Ако видите слана на този ден, студената есен ще настъпи бързо.
  • Мъглата на този ден вещае богата реколта от гъби.

На този ден имен ден празнуват: Мария, Мара, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава, Деспинa, Богдана и Богдан, Божан, Божидар

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "В нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-големите ни желания! Жените да не пипат нищо червено и още поверия:"

Какво мислите?