Големият кап. Петко Войвода: Хванали сме се гуша за гуша от лакомия и това проваля света!

Големият кап. Петко Войвода: Хванали сме се гуша за гуша от лакомия и това проваля света!

„Моят Капитан Петко войвода искаше народът да се обедини, за да постигнем една силна България. Но сега сме много разделени, и то на всякакво ниво. Няма да мога да присъствам на възстановките по повод 123 години от смъртта на войводата, защото е горещо и аз съм на възраст. Обадиха ми се хората и това ме зарадва.“

Това споделя големият актьор на родния Бродуей Васил Михайлов, изиграл емблематичната роля на Капитан Петко войвода в сериал по БНТ.

Според него точно в момента страната ни се нуждае от един такъв човек като Петко войвода.

„Сега всички са се хванали гуша за гуша. Защо е така?“ И то е така от лакомия. Всеки иска да има повече от другия, а това проваля света. Това важи и за България, и за света. Няма по-актуална ситуация в момента от това да се обединим и да действаме като едно, защото гледам как все повече политиците се пъчат, а действията им – никакви“, казва Васил Михайлов.

И тази година най-възрастният играещ актьор у нас няма да гласува на изборите наесен, научи Ко4.

„Защото тази политическа класа заслужава един урок от нас, хората. Виждам, че все искат нещо да променят, а все същото си седи“, почти с усмивка споделя актьорът, който бе депутат във ВНС и бе един от гласувалите за новата ни конституция.

Въпреки трудните години Михайлов продължава да блести от сцената. В момента той е единственият най-възрастен играещ актьор у нас заедно с колежката си Мария Стефанова, която е по-малка с две години от него. И двамата куцат, почти недовиждат, но си носят болежките изправени. Дори неизменният бастун на Михайлов изглежда по-скоро като атрибут на натрупал опит аристократ, отколкото на обрулен от съдбата нашенски пенсионер.

Впрочем бастунът е само за реалния живот. Не е за вярване, но на сцената на Военния театър актьорът не се нуждае от опората му. Излиза и играе като за последно. „Не репетирам нови неща, но и старите си ми харесват“, категоричен е екранният Петко войвода.

Като Капитан Петко в сериала
Като Капитан Петко в сериала

Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в Чепеларе ще се състоят на 2 септември от 17,00 часа пред паметника на героя.

„Ще има официално откриване на празника с възстановка по посрещане на Войводата и връчване на автентичната му пушка. Пушката на Капитан Петко е предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. Тя е подарък на войводата от Джузепе Гарибалди и е марка „Уинчестър“ от 1866 г.

Във възстановката ще участват ДТС към НЧ „Родопска искра 1880“ – Чепеларе, Гайдарски състав „Петко войвода“, сдружение „Родопски Хайдути“, самодейни състави и представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“.

Ще има и тържествено шествие начело с войводата към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе, както и концертна програма на певчески ансамбли, съобщиха от кметството.

Източник: България днес

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Големият кап. Петко Войвода: Хванали сме се гуша за гуша от лакомия и това проваля света!"

Какво мислите?