Home » БЪЛГАРИЯ » Големи вериги скочиха остро на министър Танева – подведе колегите си и лобира за свои
Големи вериги скочиха остро на министър Танева

Големи вериги скочиха остро на министър Танева – подведе колегите си и лобира за свои

Постановлението преразпределя пазара, а не увеличава българските стоки в магазините, твърдят те, научи КОЧ.

Играта загрубя – скандално изявления направиха част от големите търговски вериги у нас, след като бе прието Постановлението на Министерския съвет, което ги задължава да обособят площи, където да продават български храни. Те директно обвиняват земеделския министър Десислава Танева, че е подвела свои колеги от правителството и тайно лобира за близки до нея производители. Заявлението е направено от името на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T Market, „Аванти“ и „Фантастико“.

Работим много добре с министерствата на икономиката и здравеопазването за преодоляване на последиците от кризата и стриктно налагаме в нашите обекти правилните мерки на правителството в тази насока. Изненадани сме от предложенията на земеделския министър, и то в момент, в който успяхме да убедим потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки и потреблението се нормализира.

Приетото постановление е неработещо на практика – така и не се проведе среща с нас, за да предложим мерки за подкрепа на българските производители, работещи от утре. Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева – допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание, например 90% монопол за млечните продукти.

Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени – министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други – на близки до нея кръгове.

Ние подкрепяме българските производители и фермери – щандовете в нашите магазини сами говорят за това. А какво реално направи министър Танева за българските фермери и производители?

С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя. Чии интереси всъщност защитава министър Танева?

Проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия?

От пресата вчера научихме, че министър Танева предвижда субсидии за търговски вериги. Любопитни сме да разберем в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят, избран от България – част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители, пише в изявлението.

флагман

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?