„Дивата ферма“ на Бети и Ники е пред гибел без пасищата в Рила – зов за помощ!

Absurden zakon sasipva Divata ferma

Най-голямата биологична ферма за говеда не само в България, но и в цяла Европа – „Дивата ферма“, е пред закриване, след като от тази година националните паркове въведоха нови правила за отдаване под наем на високопланинските пасища за едър рогат добитък, с които силно ограничиха допустимите терени за тези стадата, научи Ко4.

„От две седмици сме се видяли в чудо, защото с отпуснатите ни от Национален парк „Рила“ допустими зони за паша, в най-горещите месеци от годината ние ще можем да качим в планината само 300 животни, докато стадото ни наброява 2 хиляди говеда от породата родопско кафяво“, съобщи  Николай Василиев, собственик на фермата.

Реално новите договори означават гибел не само за единствената най-голяма биологична ферма в България, която за последните 25 години е инвестирала много – и в животни, и в кланица за биологично чисто месо. В подобна ситуация са и животновъди от Калоферско, които преди седмица протестираха срещу изхвърлянето на техните стада от Национален парк „Централен Балкан“.

Като ветеринар Ники има професионален поглед върху проблема, който касае всички малки и големи високопланински ферми в България, защото това е препитанието на десетки семейства. Според него старите български породи по никакъв начин не могат да замърсят природата. Нещо повече, опасването на планинските треви влияе положително върху биоразнообразието, а пасищата биват наторявани. Без животни в тези зони тревата ще достига човешки бой, а клековете ще се замолесяват и така постепенно ще превземат площта на ливадите и пасищата.

Ще припомним, че стопанството на Ники и Бети се намира в района на Маджарово, в Източните Родопи, където от юли до септември горещините са огромни и сертифицирани биологични говеда изобщо нямат достъп до естествена паша. Затова в далечната 2008 година семейство Василиеви потърси алтернативата в парк „Рила“ и бяха добре приети. За тези 20 години на едно животно са се падали по 4 декара пасища, в резултат на което „Дивата ферма“ успя да се развие до сегашните размери.

Днес обаче тези площи са сведени до минимум и на едно животно се падат цели 50 декара – „кога едно животно ще опасе 50 декара“, риторично пита Ники. А ние добавяме, че никой няма да спечели от необмислени решения, с които се унищожават бизнеси, градени с десетилетия.

За незапознатите с проблема ще обясним, че по искане на някои еколози площите за планински крави в националните паркове бяха силно ограничени с мотива, че говедата нарушавали биоравновесието в защитените зони. Други пък се възмущаваха от парите, които ЕК отпуска за пасторализъм и които според тях били причината за разрастване на този бизнес.

Неведнъж пред Синор.бг семейство Василиеви от „Дивата ферма“ са обяснявали, че целта на животновъдите не е да бъдат субсидирани, а да могат да намерят чиста храна за биологично отглежданите животни. Защото децата и младите хора на България се нуждаят от екологично чиста продукция, каквато на нашия пазар все по-рядко се среща.

За историята на Ники и Бети от „Дивата ферма“ може прочетете още тук

На фейсбук страницата на „Дивата ферма“ днес Ники ще отправи призив за подкрепа към цялата българска общественост, към който се присъединяваме и ние, защото честните български бизнеси трябва бъдат защитавани.

Семейството е решено да даде всичките си субсидии в размер на 300 хиляди лева в подкрепа на благотворителни каузи като „Българската коледа“ или други социални инициативи. Единствената им молба е ръководството на Национален парк „Рила“ да осигури пасища от така наречените „резевни площи“, с които държавата разполага, за да могат и това лято да запазят стадото си цяло. А не да го разпродават, каквато е плачевната алтернатива.

Приканваме читателите на Ко4 да застанат в подкрепа на Бети и Ники, и на десетките животновъди не само в Рила, но и в Стара планина. Защото едва ли има природозащитник, който би искал пред очите му да бъдат унищожени и малкото добре изградени животновъдни ферми, които осигуряват биологично чисто месо за българските деца!

Екатерина Стоилова / Sinor.bg

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "„Дивата ферма“ на Бети и Ники е пред гибел без пасищата в Рила – зов за помощ!"

Какво мислите?