Днес е голям празник, почитаме небесния закрилник на целия български народ! На този свят ден на жените е забранено да прекарват …

Днес е голям празник почитаме небесния закрилник на целия български народ! На този свят ден на жените е забранено да прекарват ...

Днес, 18 август църквата почита покровителя на България и миньорите – Св. Иван Рилски (роден, около 876 г. с. Скрино на десния бряг на р. Струма – починал на 18 август 946 г. Рилския манастир). 

Преподобни Йоан Рилски е най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ. Основател на знаменития и най-величествен манастир в България – Рилския манастир.

Според поверията, ако куче и котка „се карат“ на този ден, това ще означава, че ще има кавги в семейството. Ако небето има наситен син оттенък – времето ще бъде топло.

Конете не могат да се използва за полска работа на този ден. На жените е забранено да прекарват вечерта извън дома; по-добре е да останат със семейството си, тогава ги очаква щастие.

На този ден се обръщало специално внимание на конете: те били подстригани, подменени са подковите им и са ги поставяли в конюшнята да си почиват. Жените са сплитали венци от пелин и ги окачвали над входната врата. Смятало се, че те ще помогнат за защита на къщата от зли духове.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Днес е голям празник, почитаме небесния закрилник на целия български народ! На този свят ден на жените е забранено да прекарват …"

Какво мислите?