Домати в бутилки за зимата – споделям с вас най-добрата рецепта! Като пресни са, БЕЗ стерилизация:

Domati v butilka za zimata

Доматите са ингредиент в десетки гозби и сосове, затова е удобно винаги да ги имаме в килера. И макар в момента магазините да предлагат богат набор от консервирани домати, няма по-вкусни от тези, приготвени у дома.

Днес ви показваме най-добрата рецепта за Домати в бутилки за зимата – направете си сами вкусен „жив“ доматен сок. Доматите, приготвени така, имат вкус на пресни, при това без пастьоризация и без варене. Интересното е, че съдържа калиев метабисулфит (вид консервант за сулфитиране и стабилизиране за вино), с цел предотвратяване шупване (изкипяване) на доматения сок. Ето какво ви трябва:

Домати в бутилки за зимата

Продукти:

  • 20 кг домати
  • 1 връзка магданоз
  • 4 пак.консервант (4х5 г)
  • 10 г калиев метабисулфит
  • сол на вкус (3 пълни шепи)

Приготвяне:

1. Сложете предварително измитите и почистени домати в голяма и широка тенджера. Смелете ги (може с пасатор или в блендер).

2. Добавете ситно нарязан магданоз (на вкус може да добавите черен пипер на зърна, дафинов аромат, лют пипер…). Нищо не съм добавяла, само магданоз.

3. Добавете сол, зърна грозде и консервант. Разбъркайте, за да се разтворят съставките, след това покрийте съда с кърпа и оставете да престои 24 часа на стайна температура.

тенджера с доматен сос

Снимка: Pinterest

4. След изминалия период проверете дали има достатъчно сол и при необходимост добавете. Напълнете доматения сок в чисти и сухи стъклени бутилки или буркани (може и в пластмасови бутилки).

бутилки домати

Снимка: Pinterest

5. Затворете и съхранявайте. Така приготвеният доматен сос не се разваля цяла зима.

доматен сос в бутилки

Снимка: Pinterest

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Домати в бутилки за зимата – споделям с вас най-добрата рецепта! Като пресни са, БЕЗ стерилизация:"

Какво мислите?