Домашен сироп от мащерка – първа помощ при стомашни спазми и пневмония! Разрежда слузта, подобрява отхрачването:

Domashen sirop ot mashterka

Сироп от мащерка – рецепта

Рецептата ни изпрати нашият читател Владимир. Ето какво ни пише той: „Мащерката вече цъфти и е готова за приготвяне на сироп.

Вече втора година приготвям домашен сироп от мащерка и имам само положителен опит от семейството и близките ми.

Особено лековит е за малки деца, облекчава симптомите на болно гърло. Приготвянето е много лесно. Всичко, от което се нуждаете, е цял цвят мащерка, захар и дестилирана вода.

цвят от мащерка

Необходими съставки: 

  • 5 шепи мащерка (може и повече)
  • 2,5 литра дестилирана вода
  • 1,5 кг пълноценна захар (или мед на вкус).

Начин на действие:

Берете мащерката, когато е цъфнала, при слънчево време. Разстелете я върху чист чаршаф или работна повърхност, за да я почистите от насекоми, но не я мийте.

Залива се със студена вода и се оставя да престои 24-48 часа. След това течността се прецежда добре през тензух, а билката се изцежда добре. Изсипете течността в тенджера и добавете захарта. След това се загрява до кипене и се вари 5 минути.

Междувременно пригответе чисти и стерилизирани стъклени бутилки, в които ще съхранявате сиропа. Най-добре е предварително да ги загреете във фурната на приблизително 75 градуса.

сироп от мащерка

Съхранявайте сиропа в топли бутилки и ги затваряйте веднага. От това количество се получават 3 литра сироп за разреждане. Когато използвате, разредете този сироп с вода до желаното съотношение.

домашен сироп от мащерка

Можете да го пиете, когато сте нервни или стресирани, но можете да му се насладите по всяко време. Добавете кубче лед и резен лайм по желание и се освежете в горещите летни дни. По желание добавете към този сироп мента.

По-долу прочетете много полезни рецепти и информация за мащерката:

Мащерката  (Thymus serpyllum) е лечебно растение, което помага при стомашни спазми.

мащерка билка

Тези, които страдат от чести бронхити, гъст секрет в белите дробове, имат лошо храносмилане и нередовни изпражнения или имат ревматични болки, често се предлага мащерка като истинско спасение.

Мащерката е лечебна за горните дихателни пътища, за отхрачване, но също така и при заболявания на бъбреците и пикочния мехур, както и срещу метеоризъм и газове, за по-добро храносмилане и отхрачване.

Мащерката се препоръчва както за външна, така и за вътрешна употреба при спазми в стомаха и матката, както и при болки по време на менструация. Трябва да изпиете две чаши чай през деня.

чай мащерка

При спазми се смята, че лечебно действа марля, напълнена със сухи цветове и стръкчета мащерка, набрани на следобедно слънце и поставени директно върху болното място.

Марлята се затопля преди лягане и се поставя на корема или на седалището. Използването на тези компреси се препоръчва и при отоци и хроничен ревматизъм.

Смесена в равни части с риган, мащерката е изпитан лек срещу респираторни заболявания, отделяне на слуз в бронхите и бронхиална астма и дори срещу магарешка кашлица.

Сложете резен лимон и малка лъжица от споменатата чаена смес в чаша топла вода.

След половин минута прецедете чая и го изпийте възможно най-горещ, на глътки. Приготвя се пресен, четири до пет пъти на ден. Ако има пневмония, този чай трябва да се пие на всеки час, на глътки и ефектът му няма да отслабне.

чай от мащерка

Тинктурата от мащерка се използва за мазане на ставите, тъй като ги укрепва при недоразвити деца.

Трябва да се използва и от хора с множествена склероза. Много семейства ще си спестят страданието, ако навреме лекуват болното дете с мащерка или го потопят във вана с топла вода и стръкчета мащерка.

При много нервни и напрегнати периоди ваните с мащерка възстановяват здравия сън, а тази билка успокоява напрегнатите нерви. Не бива да се пропуска, че мащерката може да се използва и срещу алкохолизъм.

ЗАБЕЛЕЖКА: Преди да използвате препарати от народната медицина, всеки трябва да се консултира със своя лекар.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Домашен сироп от мащерка – първа помощ при стомашни спазми и пневмония! Разрежда слузта, подобрява отхрачването:"

Какво мислите?