Ние обичаме картофи под всякаква форма.
Поради тази причина можем да ги намерим в почти всяко домакинство.
В тази статия ще ви кажем кой е най-добрият начин да ги съхранявате.
Снимка: pixabay
Доверете се на съветите ни и ще запазете вашите картофи твърди, гладки и вкусни за дълго време.
След определен период на съхранение картофите започват да покълват и губят външния си вид и вкус.
Картофите могат да се съхраняват извън хладилника, което е много удобно.
Снимка: pixabay
Въпреки това, ако седят в грешното помещение твърде дълго, те могат да се развалят или да започнат да покълват.
Кълновете върху картофите са резултат от неправилно съхранение на тази култура.
Ако видим такива неравности по картофите, можем да сме сигурни, че температурата на съхранение е била твърде висока и други условия не отговарят на изискванията.
Снимка: pixabay
Кълновете не са единственият проблем, тяхната спаружена кора и омекналата текстура също ги правят неизползваеми.
Докато пресните картофи могат да се консумират след отрязване на кълновете (те трябва да бъдат напълно отстранени, за да се избегне стомашно разстройство), омекналите картофи вече няма да бъдат вкусни.
Това е очевиден знак, че картофите са започнали да гният и просто трябва да се изхвърлят.
Трикът на дядо срещу поникването на картофи
Снимка: pixabay
Той съхраняваше картофите в платнени торби.
Преди това обаче ги проверете добре, за да се уверите, че между тях няма повредени или огънати части.
Ако видите дори един, който е повреден, трябва да го извадите от торбата.
Сега сложете кестени и жълъди в торбата с картофите.
Снимка: pixabay
Кестените забавят растежа на кълновете, а жълъдите забавят процеса на изсъхване и увяхване.
Благодарение на тези два продукта картофите остават свежи за дълго време и можете да ги консумирате без притеснение.
Дядо съхраняваше картофи в тъмна и студена изба.
Температурата там никога не надвишава 7 градуса по Целзий.
Ако обаче нямате изба, опитайте се да направите мястото за картофи по-хладно и по-тъмно от другите стаи в къщата.
Можете ли да ядете покълнали картофи?
Снимка: pixabay
Някои казват, че такива картофи вече не трябва да се ядат, други съветват да отрежете повредените участъци и да направите вечеря от тях.
По време на покълването обаче съдържанието на гликоалкалоиди в картофите се увеличава.
Тези съединения не са опасни в малки количества, но могат да бъдат токсични, ако се консумират в излишък.
Така че, когато ядем покълнали картофи, може да рискуваме да изядем твърде много от тези съединения.
Какъв е изводът?
По-добре е да избягвате картофите, които са започнали да поникват.
Други начини за предотвратяване на покълването на съхраняваните картофи
Какво да направите, за да не покълнат картофите?
Има лесен начин да спрете покълването на картофите.
Просто сложете една ябълка в торбата с картофи.
Снимка: pixabay
Ябълката произвежда етилен, който поддържа картофите свежи и твърди.
Благодарение на това ябълката ще запази картофите без поникване до 8 седмици.
Как да съхраняваме картофи?
Трябва да обърнете внимание и на това къде се съхраняват картофите.
Картофите покълват преждевременно на топло, светло и влажно място.
В идеалния случай помещението за съхранение трябва да е сухо, тъмно и хладно.
Оптималната температура за съхранение на картофите е около 15 °C.
Така че хладилникът не е добро решение.
Снимка: pixabay
Ако температурата е твърде ниска, нишестето, което се съдържа в картофите, ще се превърне в захар и самите картофи ще придобият сладък вкус.
Изба и гараж са най-добрият вариант.
Картофите не трябва да се съхраняват в найлонови торби или щайги.
Най-добри са естествени или хартиени торби, благодарение на които картофите имат свободен достъп на въздух.
Последното нещо, което трябва да запомните, за да запазите картофите свежи възможно най-дълго, е да ги държите далеч от лука.
Действа обратното на ябълката, т.е. ускорява процеса на покълване на картофите.
Можете да съхранявате картофи заедно с цвекло
Цвеклото, което слагате отгоре, ще служи като колектор на излишната влага.
Снимка: pixabay
Всички други зеленчуци (включително зеле и моркови) ще влошат общото състояние на картофите.
Успех!
Be the first to comment on "Дядо винаги го пускаше в чувала с картофите и те траеха до следващата реколта: Нито един не покълваше!"