Горещи новини

Дядо ми беше умен градинар и ме научи, че ако забиеш пирон в ябълково дърво, ще се случи чудо.

Qbulkovo durvo i piron

Дядо ми ме е учил: ако забиеш пирон в ябълково дърво, ще стане чудо. Дори ако дървото не е раждало няколко години, очаквайте щедра реколта след тази процедура.

Защо работи този странен метод?

ЗАБИЙТЕ ПИРОН В ЯБЪЛКОВО ДЪРВО

Винаги съм обичал да се скитам из ябълковата градина на дядо ми. Като градинар с 50-годишен опит, дори и най-запуснатите ябълкови дървета даваха плодове до дълбока старост. Един ден видях ръждив пирон да стърчи от едно дърво. И  поисках обяснение. Дядо се усмихна през дебелия си мустак и изнесе увлекателна лекция.

МЕТОД НА РАБОТА

Защо проработи? Някои хора смятат, че подхранва дървото и стимулира растежа му. Това обяснение ми се струва пресилено. Едва ли един пирон е способен на подобни подвизи.

И следващият аргумент ми се струва по-правдоподобен. Всяко растение има програма за създаване на възможно най-много потомство. Щетите, причинени от градинаря, са сигнал за заплаха за живота на дървото. Затова то посвещава всичките си сили на растеж и развитие, дори и в своя вреда.

Следвайте тези правила и предпазни мерки, за да постигнете желания ефект:

Методът работи само с ябълкови дървета! Подходящ е за зрели здрави дървета, които не са плододавали 3 или повече години.

Забийте гвоздея в ствола в края на есента преди слана или ранна пролет. Тоест през периода, когато дървото се подготвя за зимен сън или цъфтеж.

Тази процедура може да бъде полезна, но и вредна. За да намалите стреса върху дървото, първо го подхранете.

КАК ПРАВИЛНО ДА ЗАБИЕТЕ ПИРОН В ЯБЪЛКОВО ДЪРВО?

Градинарите са съгласни, че за по-голям ефект трябва да се забият 3 ръждясали пирона наведнъж. Първият се намира на 70 см от земята. Другите две са на разстояние 30 см една от друга. Забийте гвоздея под ъгъл от 45°. Той трябва да навлиза в ствола на не повече от 2–3 cm.

Не забравяйте да дезинфекцирате пирона с течност, съдържаща алкохол или антисептик. Ако това не бъде направено, раната може да се инфектира, причинявайки разпространението на инфекцията в цялото дърво.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Дядо ми беше умен градинар и ме научи, че ако забиеш пирон в ябълково дърво, ще се случи чудо."

Какво мислите?