Замразяването на хляб : Тайната към по-здравословно хранене?
Замразяването на хляба не само удължава свежестта му, но според някои проучвания може дори да повиши хранителната му стойност. Докато темата набира популярност в социалните мрежи като TikTok, изследванията показват, че замразяването и размразяването на хляб наистина има положителен ефект върху някои аспекти на метаболизма ни.
Как замразяването променя нишестето?
Когато хлябът се пече, нишестето в брашното преминава през процес на желатинизация, което го прави по-лесно смилаемо.
Това обаче води до бързо повишаване на нивата на инсулин след консумация. Инсулинът е необходим за усвояването на глюкозата и за производството на енергия, но прекомерното му производство може да доведе до усещане за глад и наддаване на тегло.
Интересното е, че когато нишестето в хляба се охлади, то става „устойчиво нишесте“ – форма, която е по-трудна за разграждане от ензимите в тялото. Това означава, че устойчивото нишесте има по-малък ефект върху нивата на инсулин и не предизвиква рязък скок на кръвната захар.
Замразяване срещу препичане
Изследвания показват, че замразяването на домашен хляб и последващото му размразяване може да намали нивата на кръвната захар с до 31%. Ако хлябът след това бъде препечен, този ефект се увеличава до цели 39%. За сравнение, препичането на пресен хляб без замразяване намалява кръвната захар с около 25%.
Замразяването също задържа влагата в хляба, което означава, че след размразяване той остава по-мек и по-малко сух в сравнение със съхранението в хладилник.
Влияние върху холестерола
Освен ползите за нивата на кръвната захар, устойчивото нишесте има и други положителни ефекти върху здравето. То може да понижи нивата на холестерола, благодарение на късоверижни мастни киселини, които се произвеждат от стомашните бактерии при ферментацията на устойчивото нишесте. По-ниските нива на холестерол означават намален риск от сърдечно-съдови заболявания.
Домашен хляб срещу хляб от магазина
Интересно е, че ефектът от замразяването не се наблюдава при закупен от магазина хляб. Учените предполагат, че това може да се дължи на различия в начина на приготвяне на хляба и съдържанието на добавки.
Замразяването и препичането на домашен хляб могат да бъдат лесни начини за подобряване на хранителната му стойност и намаляване на влиянието му върху кръвната захар. Този подход може да бъде полезен за хора, които искат да контролират теглото и нивата на инсулин.
В крайна сметка, дали ще изберете замразяване, размразяване или препичане, хлябът може да остане вкусна и по-здравословна част от вашето меню.
Be the first to comment on "Ето защо всички започнаха да замразяват хляба"