Горещи новини

Ето как се прави кисело мляко, твърдо като камък, което не се разваля с месеци:

Ето как се прави кисело мляко твърдо като камък което не се разваля с месеци:

Как да си направим кисело мляко, което да е „здраво“ като камък и да не се разваля с месеци?

Днес ще ви дадем лесната рецепта, която ще ви убеди, че в тази наглед сложна процедура всъщност няма нищо чак толкова сложно…

Киселото мляко, приготвено така, става много вкусно и може да се използва в различни рецепти.

Кисело мляко, твърдо като камък

Продукти:

  • 5 литра прясно мляко (за предпочитане домашно, с по-висока масленост)
  • 2 супени лъжици подкваска (ферментирало гъсто кисело мляко)

Приготвяне:

Сварете млякото и го оставете да се охлади, докато достигне 50 градуса. Разбъркайте отделилия се на повърхността каймак, след което го насипете в чисти буркани.

Температурата му трябва да намалее на 45-46 градуса и след това от всеки буркан се отделя по лъжица-две прясно мляко и се смесва със закваската. Във всяко бурканче сипете по една, една и половина супени лъжици закваска и разбъркайте.

закваска кисело мляко

Снимка: YouTube

Затворете бурканите плътно с чисти капаци и разклатете добре. Така на повърхността ще се образува пяна и ще има по-приятен вкус.

подквасено мляко

Снимка: YouTube

Оставете ги във фурната поне 3 часа, ако е топла, и поне 5-6 часа, ако е студена, за да завърши ферментацията. След това оставете бурканите в хладилника за 24 часа, като след това време можете да ги отворите за консумация.

гъсто кисело мляко

Снимка: YouTube

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Ето как се прави кисело мляко, твърдо като камък, което не се разваля с месеци:"

Какво мислите?