Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Живовляк със захар или мед: Най-ценното лекарство за цяла година
Живовляк със захар или мед

Живовляк със захар или мед: Най-ценното лекарство за цяла година

Живовляк – непретенциозната билка. Той е бил известен от незапомнени времена като „спътник“. Той със сигурност придружава човек, където и да е, с изключение на арктическите зони.

Живовлякът имат противовъзпалително, лечебно заздравяване, хемостатично, диуретично, хипотензивно действие. Прилага се за хипертония и атеросклероза, при остри и хронични заболявания на дихателната система: Сок и инфузия от листата имат отличен отхрачващ ефект. Растението се използва за заболявания на стомашно-чревния тракт, гастрит, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, остър и хроничен ентерит, улцерозен колит.

При хронична спастичен колит подгответе 1 кг. живовляк и 1 кг. захар. Листата се, изплакват добре, Нареждат се сухи, подредени слоеве, поръсват се със захар (захар слой – слой на листа), в буркан. След като го напълните, поставете го на тъмно място в продължение на 3-4 седмици. Получава се тъмен сок. Прецежда се и се съхранява в хладилника. Взимайте 3 пъти на ден по 1 супена лъжица 30 минути преди хранене.

Широко е използването на живовляк при тумори (под формата на мокри компреси), и вътрешно при рак на белите дробове и стомаха, при което смес от ситно нарязани пресни листа с равно количество на захар, е поставена на топло в продължение на 2 седмици. Получената течност се взема 3-4 пъти на ден по 1 лъжица за 20 минути преди хранене, разбра Ко4.

По принцип, живовлякът е надеждно лекарство във всички дозирани форми.

Живовляк сок с мед

Първа рецепта:

измийте свежи листа, които се стриват в хаван, добавете малко вода и загрейте. Без филтриране,залейте с мед. При кашлица и температура вземайте 1 чаена лъжичка на час.

Втора рецепта:

добре измити листа нарязани, се намачкват, изстисква се сока, разбърква се с равно количество мед и варите за 20 минути. Вземайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден за 15-20 минути преди хранене при гастрит, колит, колики. Съхранявайте в плътно затворени контейнери на хладно място. За зимата сокът се излива във водка в равни пропорции.

Ето и няколко разказа, които ще Ви докажат силата на живовляка:

Веднъж, когато бях на около 30 години, имах много проблеми със стомаха, толкова остри болки, сякаш с нож ме режеха. Имах гастрит с висока киселинност на стомашния сок. Лечението донесе само временно облекчение, докато не ми беше препоръчано да пия живовляк.

За сок от живовляк се берат листа измиват се обилно със студена течаща вода отърсил от живовляк вода изложени на чиста бяла хартия или лист за сушене. Листата преминават през месомелачката, изстисква се сока през два слоя марля и се смесват с мед или захар (на литър сок – един килограм захар или 0.7 литра мед). Размесете добре дървена лъжица или шпатула в стъклена купа. Сместа се изсипва в чист трилитров буркан, плътно затворен и поставен на тъмно място. Разклащате два пъти на ден. След две седмици лекарството е готово.

Взимате по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене. Курсът на лечение изисква най-малко 2 литра медицинска течност. По време на лечението се изключва пържено, солено, пушени, сушени колбаси, алкохол и пушене (особено на празен стомах). За да завършите лечението за следващата година (и, ако е необходимо, третата), повторете курса.

Ще ви кажа как майка ми излекува болни дробове. Тя започна бързо да отслабва и да кашля силно.

Непозната жена, с която майка ми срещнала на автобусна спирка, ѝ предложила рецепта: 500 грама захар, 400 грама листа живовляк, 0,5 чаши вода. Нарежете листата колкото е възможно по-ситно, разбъркайте всички съставки, поставете на бавен огън и оставете да къкри, докато сместа стане светлокафява.

Пресипете и прецедете в буркан, вземайте по 1 супена лъжица по всяко време на деня, но винаги на празен стомах. Лекарството беше много приятно на вкус и майка ми започна да се лекува. Скоро тя имаше апетит, започна да се възстановява.

Източник: lekuvai.bg

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*