Застрахователи карат хората четири дни да спят под пробития покрив, докато оценят щетите на дома им

Horata spqt 4 dni pod probit pokriv

Застрахователи са заявили, че поне 4 дни нищо не трябва да се прави за отстраняването на щетите, защото нямало да им ги признаят, ако хората започнат да разчистват, съобщава БНТ.

Възрастните не могат да се справят сами и разчитат на някаква помощ от общината. От вчера комисия описва нанесените от бурята щети.

Става въпрос за бурята в село Шереметя, Великотърновско.

И тук идва въпросът за застраховането и как да си приберем парите, ако сме били коректни платци на вноските?

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна над някои райони в Северна и Южна България.

„Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът – срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките“, коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

„Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана“, каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

От думите ѝ стана ясно още, че ако имате автомобил на средна цена и апартамент на средна цена, то застраховката на автомобила би струвала два пъти повече от тази на апартамента.

„Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество“, подчерта Колчакова.

Тя изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове. Оказва се, че 90% от хората, които са недоволни, че не са получили обезщетение, е защото се е случила щета по риск, който не е бил покрит от полицата.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Застрахователи карат хората четири дни да спят под пробития покрив, докато оценят щетите на дома им"

Какво мислите?