Горещи новини

Златни испански кюфтета – Прости съставки, неустоим вкус… бърза и лесна рецепта

Златни испански кюфтета - Прости съставки, неустоим вкус... бърза и лесна рецепта

Тези златни испански кюфтета, известни като Patatas Huecas, са истинска наслада, приготвена от прости съставки, които ще ви зарадват със своята хрупкавост и невероятен вкус.

Перфектни за лека закуска или предястие, тази рецепта е лесна, бърза и неустоима. Ето какво ви трябва:

Необходими съставки:

За кюфтетата:

– 3 средни картофа
– 1 дафинов лист
– 1 яйце
– ½ чаша (120 мл) мляко
– 1 скилидка чесън, настърган на ситно
– 1 чаена лъжичка бакпулвер
– 1 чаша (120 г) брашно
– 2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
– сол и черен пипер на вкус

За пикантния сос айоли:

– ½ чаша (120 г) майонеза
– 1 скилидка чесън, настърган на ситно
– ½ чаена лъжичка люто пушен червен пипер на прах
– 1 чаена лъжичка лимонов сок
– 1 супена лъжица зехтин екстра върджин
– сол и черен пипер на вкус

Процедура:

Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета около 1,25 см. Поставете ги в тенджера, залейте ги с вода, колкото да ги покрие, добавете дафиновия лист и сол.

Гответе на силен огън за 15-20 минути, докато омекнат (проверете с клечка за зъби). След това ги отцедете, отстранете дафиновия лист и ги изплакнете със студена вода.

Поставете сварените картофи в голяма купа и ги намачкайте с вилица или преса за картофи до получаване на гладка смес.

Добавете яйцето, млякото, настъргания чесън, бакпулвера, брашното, магданоза, солта и черния пипер. Разбърква се до получаване на гъсто, но не прекалено твърдо тесто.

(Ако е твърде гъсто, добавете малко мляко; ако е твърде рядко, добавете малко брашно.)

Загрейте олио в дълбок тиган на средна температура. Вземете две супени лъжици от сместа (колкото топка за голф) и внимателно я поставете в сгорещеното олио.

Пържете ги на порции, като внимавате да не препълните тигана, за около 5 минути от всяка страна, докато станат златисто кафяви. Извадете ги върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

В купа смесете майонезата, настъргания чесън, пушения червен пипер, лимоновия сок и зехтина. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

Сервиране: Прехвърлете айоли соса в чиния за сервиране, около него подредете топлите кюфтенца и поръсете с малко пресен магданоз.

Насладете се докато са горещи и хрупкави!

Тези кюфтета са толкова вкусни, че ще искате да ги правите отново и отново – насладете се на испанския чар във всяка хапка! Подробности за процедурата можете да видите тук :

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Златни испански кюфтета – Прости съставки, неустоим вкус… бърза и лесна рецепта"

Какво мислите?