Златни хапчици със сирене по рецепта на най-известната кулинарка на Турция – изчезват на една хапка!

Златни хапчици със сирене по рецепта на най-известната кулинарка на Турция - изчезват на една хапка!

И ние не можахме да устоим на тези Златни хапчици със сирене!

Както всичко турско, те също са уникално вкусни, а приготвянето им никак не е трудно, ако следвате точно стъпките, изброени по-долу. Приложили сме и подробни снимки, по които да се ориентирате, докато готвите.

Непременно ги замесете за семейството си, ще ви целуват ръцете заради тази турска вкусотия! И така – ето продуктите за прочутите Златни хапчици със сирене по рецепта на най-известната турска кулинарка:

Златни хапчици със сирене

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 200 мл):

  • 1 чаша топло мляко
  • 2 чаши топла вода
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица суха мая
  • 6 чаши брашно (около 600 гр.)

За плънката (по желание):

  • 500 г дребно (фета) сирене
  • 1 връзка пресен магданоз (може да го пропуснете)

За намазване на тестото:

  • 125 г масло
  • 60 мл олио

И още:

  • 1 яйце
  • сусам, кимион, черен кимион…

Приготвяне:

Смесете хладкото мляко и водата в дълбок съд, добавете маята, захарта, олиото и яйцето със стайна температура. Разбъркайте добре, след което сипете солта и започнете постепенно да добавяте брашното. Разбъркайте с лъжица.

Когато тестото се сгъсти, омесете тестото на ръка. Трябва да е меко, но да се отделя лесно от стените на купата. Покрийте с найлоново фолио и оставете на топло да втаса за 40 минути.

тесто за кифлички

Снимка: YouTube

За плънката: смесете съставките. За намазване: разтопете маслото и го смесете с олиото.

плънка с магданоз

Снимка: YouTube

Втасалото тесто премесете малко върху набрашнен плот, след което го разделете на 10 части. Всяка оформете на топка. Покрийте ги с плик и ги оставете да починат 10 минути.

тесто на топки

Снимка: YouTube

Вземете една топка и я разточете на голяма тънка кора. При нужда се поръсва с брашно, за да не залепва. Намажете кората с разтопената мазнина, след което започнете да я сгъвате като за бутер тесто (вижте снимката по-долу, трябва да се получи „плик“).

сгъване кора бутер тесто

Снимка: YouTube

Намажете всяка нова повърхност със смес от масло и олио при сгъване. Подредете опакованите „пликове“ под фолио, за да не изсъхнат, докато разточвате останалото тесто.

След това вземете първия плик и леко го разтеглете с точилка.

пълнене банички

Снимка: YouTube

Наредете плънката по дължина.

Внимателно навийте на руло и подредете върху тава, застлана с хартия за печене.

рула от тесто

Снимка: YouTube

Нарежете рулцата на по-малки парчета, като кифлички (хапчици). Намажете отгоре с разбито яйце и по желание поръсете със семена.

кифлички-хапчици

Снимка: YouTube

тесто със сусам

Снимка: YouTube

Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до приятен загар.

златни хапчици със сирене

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Златни хапчици със сирене по рецепта на най-известната кулинарка на Турция – изчезват на една хапка!"

Какво мислите?