Иде голям празник: Ето какво трябва да направим неделя на 8 септември

Иде голям празник: Ето какво трябва да направим неделя на 8 септември

На 8 септември Българската патриаршия чества Рождество Богородично, познато и като Рождество на Пресвета Богородица, Малка Богородица или Рожен в различни части на страната.

Традиции за празника: Според стара традиция на Малка Богородица се правят курбани за здравето на децата. В чест на празника се омесва пита, наречена Богородичен хляб, като част от нея се оставя за добитъка, друга част се прибавя в храната му, а трето парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица.

На празника жените носят дарове в църквата, като ризи, кърпи, престилки и чорапи, които поставят под иконата на Света Богородица, обикновено украсена с цветя.

Според народния обичай се вари жито, което първо се носи в църквата, за да се опее и благослови, след което се раздава за здраве.

В някои райони, в периода между Голяма Богородица и Малка Богородица, се спазва строга забрана – жените не перат, не тъкат, не шият и не месят хляб, за да са здрави децата им.

Малка Богородица се почита с тържествени литургии, а традиционно за здравето на децата се правят курбани, като в жертва се принася животно, най-често женско – овца. От курбана се раздава на бедните, тъй като се смята, че Светата Майка е покровителка на самотните и изоставени хора, както и утешителка на сирачетата.

Този християнски празник е и един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Иде голям празник: Ето какво трябва да направим неделя на 8 септември"

Какво мислите?