Най-вкусен става домашният тас кебап с месо от свинска плешка. Месото не е сухо както от бута, защото има тук-там сланинка.
Ето какви продукти ще са ви необходими за приготвянето на вкусен кебап по рецептата на Ко4:
не по- малко от 600 гр. свинска плешка,
черен пипер на зърна,
олио,
2-3 дафинови листа,
1 глава чесън,
1 супена лъжица червен пипер,
сол,
4-5 глави лук (с повечко лук става много вкусен),
100 мл. олио,
домати от консерва (нарязани на ситно или млени) 1 литър,
1 чаена чаша ориз (чаша от 250 или 300 мл.)
Приготвяне:
Месото се измива, подсушава и нарязва на хапки. Олиото се загрява заедно с 1 чаена лъжичка сол. Слагате месото в загрятото олио и го изпържвате до златисто от всички страни. Лукът се обелва и реже на ситни кубчета. Чесъна се обелва и скилидките само се смачкват с нож.
Когато месото се запържи добре и стане златисто, добавяте лука и чесъна. Задушавате до омекване на лука, след което добавяте супената лъжица червен пипер и консервирания домат. Прибавяте десетина зърна черен пипер и дафиновия лист.
Щом сосът заври, намалявате температурата на котлона на минимум и оставяте да къкри 45-50 минути.
Оризът се измива много добре със студена вода, докато тя стане прозрачна. Сварявате го в съотношение 1:3 в леко подсолена вода. Сосът трябва да остане на мазнина. Някой го сгъстяват с лъжица брашно и малко вода, но аз го предпочитам без сгъстяване.
При поднасяне към всяка порция тас кебап добавяте от сварения ориз. Вие решете как ще аранжирате ястието. Аз правя венец от ориз и в средата сипвам от тас кебапа. Сервирайте в затоплени чинии. Това е! Добър апетит!
Източник: vijti.com
Be the first to comment on "Изпитана гозба, просто няма грешка – тас кебап по бабина рецепта"