Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Имат ли почва за развитие залозите на дартс у нас?
Имат ли почва за развитие залозите на дартс у нас?

Имат ли почва за развитие залозите на дартс у нас?

Каква е тайната зад успеха на един спорт? На първо място трябва да е лесен за практикуване и да не изисква някаква безумна екипировка.

Задължително трябва да има лесни правила и да е отворен към хора на всякаква възраст, а освен това ще трябва да разполага и с достатъчно герои, които да създадат основите на лигата. Къде точно стои дисциплината дартс в цялото уравнение? Ами нека започнем с факта, че това е спорт с интересна история. Създаден е по времето на Наполеон, за да забавлява войниците и да не ги подтиква към дезертиране.

Първоначалната визия на играта е била много по-различна. Войниците са използвали малки ножове и буре, по което да стрелят, а в последствие се появяват стреличките и мишената. Забавно е, че точно тези инструменти се появяват в баровете, докато в един момент не започва сериозното търсене на най-добрия играч в тази дисциплина. Хвърлената ръкавица определено създава емоция за феновете, но през годините от официалното създаване на лигата – според някои източници това е 1976 г., ала тук не трябва да забравяме, че през 90-те години и една група от бивши шампиони ще се включи в надпреварата.

Разказваме тази история, защото този спорт има традиция, а също така и интересни и нови пазари за още повече емоция и тръпка при гледането на този спорт. Тук е моментът да споделим, че редица почитатели се опитваха да познаят кога Фил Тейлър наистина ще успее да прекъсне златната серия от шампионска титла след шампионска титла. За онези, които са останали разочаровани – успехът беше възможен след цели 14 последователни титли.

Какви обаче са емоциите от тази игра и защо тя трябва да има почва в България?

На първо място е свежо предложение, което все още се разпространява напълно безплатно сред различните спортни канали. Вече има достатъчно установени турнири и локации за провеждане, а и тук не говорим само до точна ръка, но и да стратегия – стремежът е всеки играч да успее  да достигне абсолютната нула като резултат, правейки колкото се може по-малко изстрели по мишената.

И докато за мнозина това е просто поредният спортен пълнеж, онези фенове, които вече са го играли в някое заведение и са разбрали, че изключително лесната задача за точен мерник е такава само на пръв поглед, бързо започват да следят и платформите за поставяне на прогнози. Все пак е забавно да се опитаме да познаем крайния победител или четен или нечетен ще е сборът точки от следващото хвърляне. На фона на всичко това можем да бъдем сигурни, че нито един играч не си прилича с предходния и удоволствието от този спорт изобщо не е за подценяване.

Самата дисциплина не е толкова популярна и често се нарежда в платформите до разнообразието от политически залози и опитите за предсказването на международното положение, ала разликата тук е, че дартсът поне е забавен и значително по-честен спрямо останалите дисциплини.

Като цяло не трябва да забравяме, че тук обратите никога не са малко и макар да забелязваме липсата на големи имена и спонсори, те все пак се появяват и са достатъчно силни, за да гарантират добро разнообразие от вече наложените дербита. Бихме казали, че самият спорт има почва и с бавни темпове ще привлече още почитатели. Някога и самият снукър нямаше голяма аудитория, докато на финала не се превърна в един неофициален лидер за спортните фенове.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?