Горещи новини

Истината за турските домати в Лидл, Билла и Кауфланд се разкрива пред България

Istinata za turskite domati v lidyl i kaufland

Много българи се чудят защо в магазините е пълно с домати и краставици от Турция, а не с български.

Някой подозират някаква конспирация и едва и ли не, че българските са забранени.

Истината е, че турските просто са на много по-изгодни цени за купувачите, защото там производителността е по-голяма, а влияят и други фактори като евтината и голяма работна ръка и добрите климатични дадености. Рекордната инфлация и срив на турската лира също оказват влияние за ниските цени в южната ни съседка и така се увеличава конкурентоспособността на износа им.

„Това е оранжерия в Турция и краставиците са по 1,50
лева на едро. Бай Ганьо си греел оранжерията с духалки и краставицата му била на 3,50 лв. на едро“, гласи пост във Фейсбук.

Вижда се оранжерия със соларни панели отгоре.

Дали е това основната причина е спорен въпрос, но е факт, че Турция залага изключително много на развитието на Възобновяемите енергоизточници и гони класиране в Топ 10 в света по този показател.

Снимката е достоверна.

Тези слънчеви панели в тази турска ферма работят с двойно натоварване ☀️ Селските райони на Турция са известни със слънчеви и сухи лета, така че докато оранжериите помагат на фермерите да поддържат влага, понякога слънцето е твърде интензивно за продукцията. Тази ферма е измислила страхотно решение, покривайки частично своите оранжерии със слънчеви панели, които също осигуряват чиста и безплатна енергия за управление на фермата.

Изсипват се коментари:

Хората правят 2 в 1 , а не като при нас. Не съсипват плодородната земя.

В Турция оранжериите не ги отопляват. Там дори и през зимата нощните температури не падат под 15°. Затова цената е толкова ниска.

Имаме геотермални източници на енергия. Даже няма нужда от солари. Просто трябва добър мениджмънт и всичко ще тръгне. Разбира се , нека не пропускаме и това, че не трябва, да се краде или поне не много.

Миналата година Турция откри първия си агроволтаичен изследователски проект, включващ едноосова слънчева система в провинция Анкара в страната.

Разположен в област Аяш, на около 60 километра от турската столица, проектът Ayaş AgriPV е иницииран от Областната дирекция по земеделие и гори в Аяш, Центъра за изследване и приложения на слънчевата енергия ODTÜ-GÜNAM и местен фермер.

Проектът е първото и най-всеобхватно приложение в Турция на слънчева електроцентрала със система за слънчево проследяване на открито земеделско поле, според ODTÜ-GÜNAM, част от Близкоизточния технически университет (ODTÜ/METU).

Агроволтаичната система от 122 kWp е конфигурирана с 14 линии, ориентирани в посока изток-запад, включващи система за проследяване на слънцето с една ос, настроена на +55 и -55 градуса. Превозни средства, включително ремаркета и трактори, могат да работят под системата agriPV.

По време на първото годишно изпитване шест различни култури – домати, чушки, краставици, моркови, спанак и червено зеле – бяха внимателно подбрани и засадени в съответствие с местния модел на културите в Аяш. Селскостопанските дейности се наблюдават едновременно в референтната зона, която има същата площ като агроволтаичната площадка.

В допълнение към производството на енергия, изследователите измерват много параметри на околната среда в рамките на проекта, включително напояване, влажност на почвата и температура. Събирането на данни се провежда, за да се улеснят анализите на ефективността и опитите за култивиране на различни селскостопански продукти са планирани през следващите четири години.

Изследователите на ODTÜ-GÜNAM Module Technologies Division, ръководени от доцент д-р Talat Özden, ще съберат и разпространят в национални и международни платформи анализите, обхващащи селскостопанската производителност, енергийната ефективност, ефективността на земята с двойна употреба, LCOE и изчисленията на приходите и разходите. Всички резултати, получени от проучванията, също ще бъдат представени като годишни доклади.

Част от инициативата Livinglab на ODTÜ-GÜNAM, проектът ще даде възможност на национални и международни изследователи лесно да тестват продукти и производствени процеси чрез разработване на система с контролен алгоритъм, специално проектиран за културите, които желаят да култивират. Инфраструктурата е проектирана да улеснява тези видове изследвания и сътрудничество. Отдалеченият достъп, програмирането и наблюдението на системата в рамките на Livinglab също позволява бърз отговор на много изследователи.

Турските компании KalyonPV, CW-Enerji и Gumbel Group също допринесоха за проекта.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Истината за турските домати в Лидл, Билла и Кауфланд се разкрива пред България"

Какво мислите?