Новините на фокус
Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Историята на дървените часовници – от миналото до днес
Историята на дървените часовници - от миналото до днес

Историята на дървените часовници – от миналото до днес

Непрестанно около нас се говори за вредното въздействие, което хората оказват върху природата. В търсене на по-оригинални, но и на по-екосъобразни решения, дизайнерите се обръщат към природата. Тя е неизчерпаем източник както на ресурси, така и на вдъхновение.

Като естествен резултат от тези усилия на модния бранш се раждат и дървените часовници, които съчетават в себе си семплостта на използваните материали, но и изтънчената и модерна визия.

Разбира се, освен че са красиви, което ги прави адаптивни към естетичните потребности на съвременните хора, те изпълняват и основната функция, за която са създадени, а именно – техните собственици винаги да са в крак с времето.

Но откъде идва идеята за дървени часовници?

Всичко ново е добре забравено старо!

Тази небезизвестна фраза идва отново тук, за да ни напомни, че колкото и да са различни хората, живеещи в различните епохи, те всъщност често стигат до едни и същи идеи и проявяват интерес към едни и същи неща.

В края на 60-те години на XIX в. в Русия за пръв път се появяват дървените часовници, които предизвикват огромен фурор сред хората, успели да се докоснат до тях. Изработени от палмово дърво, те са предоставени като подарък на наследника на трона по това време, но и до днес не могат да бъдат открити останалите шедьоври, създадени тогава, предназначени за подарък на цялото царско семейство.

След тази поява на дървените часовници следите им се губят до началото на новия век, когато една италианска марка прави опит да ги съживи, но той се оказва безуспешен.

Няколко години по-късно интерес към дървесината като материал за създаване на часовници привлича окото на големи компании – лидери в сферата. И тогава, когато те виждат потенциал в дървените часовници, започва отново да се пише история.

Изгубени в дебрите на миналото, този тип аксесоари навлизат с гръм и трясък в живота на съвременния човек, за да го украсят по неповторим начин.

Дървените часовници във формата, в която ги познаваме днес, впечатляват с изключително изтънчена визия, аристократичен дух и класически форми, които ги правят подходящи за всички – без значение от пол, възраст и стил. Те носят много повече послание в себе си, отколкото самите ние си мислим. Неслучайно интересът към тях през последните няколко години е изненадващ дори за производителите им.

Затова пазарувайте смело и не забравяйте – купувайки си дървени часовници, вие всъщност залагате на аксесоар, който “пътува във времето”.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?