Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Как да си изберем идеалните домашни пантофи?
Как да си изберем идеалните домашни пантофи?

Как да си изберем идеалните домашни пантофи?

Какво може да бъде по-просто от избора на домашни пантофи? Така си мислят мнозина и грешат. Изборът на обувки за дома е важен. От модела, от шева или залепването, от използваните материали зависят качеството на почивката, даже и здравето на краката.

Съществуват много видове домашни пантофи. Докато по-рано се изготвяли у дома, днес ги шият в заводи, а разнообразието от модели и цветове просто поразява въображението. Има няколко вида, които се ползват с най-голяма популярност.

*Меки. Плюшените меки пантофи са много комфортни за краката. Често те са направени под формата на ботуши или играчки – с муцунки на котки, кучета и други животни. Те могат да стоплят и развеселят своя собственик в студените дни. Но липсата на плътна подметка не предпазва от мокрите подове. Те се износват бързо.

*Модни. Обшити с камъни, с помпони, на токче, блестящи. Жената ще е красива пред мъжа си, ще е привлекателна и съблазнителна. Но всекидневното им използване не е практично и удобно.

*Практични пантофи. За такива се приемат класическите модели от дишащ материал,с плътна, непропусклива подметка. Удобни, лесни за почистване, осигуряващи комфорт дълго време.

*Масажни. Имат гумена стелка, която масажира ходилото при движение. Много са подходящи за възрастни хора и за всички, които имат болки в краката. Единственият минус – не на всекиго ще е удобно в тях.

*Детски. Те са меки, във вид на играчки, плътни и ортопедични. За правилното оформление на стъпалото, ортопедите препоръчват да се купуват пантофи с твърда подметка и по-високи към петата. Особено важно е това правило за децата от 1 до 6 години.

*Летни. Естествено, през лятото е най-удобно да се носят чехли с открити носове. Допълнителните отвори и тънката материя позволяват добра вентилация на ходилото.

*Зимни. Могат да бъдат изработени от овча кожа, от вълна, имат закрити носове. В тях винаги е топло и уютно през студените месеци.

*Пантофи – чорапи. Имат гумена или кожена подметка, което ги прави непромокаеми. Подходящи са и за деца, и за възрастни.

Има 5 важни критерия при избор на домашни пантофи.

1. Възможност да се перат – в машина или на ръка. Ако при закупуване не намерите информация на етикета, че могат да се перат, не купувайте. Обърнете внимание на шевовете или лепенето при изработката им.

2. Натурален състав. Никой не казва, че пантофите трябва да са изработени от 100% вълна или коприна. Някакъв процент синтетика все пак е нужен, за да повиши устойчивостта на изделието. Оптималният вариант е натуралната съставка да е 70-80%. В противен случай, краката ще се потят и обриват.

3. Правилен размер на пантофите съобразно формата на крака. При тясно стъпало са препоръчителни модели с връзки. Ако краката на човека отичат, добре е да се вземе по-голям номер.

4. Сезонност. Ясно е. За зимата – закрити, за лятото – отворени пантофи.

5.Наличие на непромокаема подметка. Трябва всеки у дома да има по един такъв чифт.
Избирайки си домашни пантофи, обърнете внимание на миризмата, която отделят. Острият химически аромат показва, че при производството им е използвано токсично лепило, което може да предизвика алергия или дерматит.

Правилно избраните домашни пантофи ще осигурят комфорт, ще отнемат умората и тежестта от краката след дългия работен ден, ще се погрижат за нашето здраве.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?