Кирил Маричков предчувствал смъртта си

Кирил Маричков предчувствал смъртта си

Над 200 китаристи се събраха в градинката на НДК миналата неделя, за да свирят заедно легендарното парче „Клетва” в памет на Кирил Маричков.

Десетки фенове идваха пред дома на музиканта, за да оставят цветя и свещи или просто да сведат глава пред патриарха на българската рок музика.

Кирил Маричков си отиде така, както и живя – на сцената, подготвяйки се за поредната среща с публиката в село Селановци, Врачанско, с групата си „Фондацията“. Той получи черепно-мозъчна травма при падане от сцената от метър и половина височина. Въпреки че екипът на Спешна помощ пристигнал на мястото на инцидента за 7 минути, музикантът издъхнал на път за болницата.

„Лошо се ударих…Това беше”, са били последните думи на великия рокаджия.

Кирил Маричков сякаш е усещал края си – това се разбра от емоционалните думи на Иван Лечев. „Той не искаше да се рекламира много неговата 80-годишнина. Не мога да понеса, че се оказа прав“, коментира китаристьт на „Фондацията“, който е станал свидетел на нелепия инцидент, довел до смъртта на големия музикант. Създателят на „Щурците“ щеше да навърши 80 в края на този месец.

„През последната година имаше няколко такива инцидента, говорихме, че вече е време да слезе от сцената. Но той казваше, че не иска, защото е негово призвание. За съжаление той си отиде именно там“, обясни Иван Лечев и допълни: „Той просто падна от сцената. Всички си мислим, че получи нещо, защото начинът, по който падна, беше без никакъв жест на самосъхранение – да протегне ръце. Не съм спал цяла нощ да мисля какво можеше да направим. Всички бяхме наоколо, но за съжаление недостатъчно близо, за да може да го задържим. Той падна от метър и половина височина на лицето си.”
Ники Кънчев също потъна в скръб заради смъртта на своя добър приятел:

„Отказвам и пак отказвам.
Не мога да приема тази новина!
Не я искам!
Шокиран и вцепенен стоя и плача сам.
Човекът, чиято музика ми е помагала в тежки времена и ме е веселила в светли часове, си е тръгнал от тази земя.
Неслучайно абсолютно пророчески изпя и записа последно в последния си албум „75“ и остави нарочно последно като надгробен епитаф парчето „Тъмен вятър“ по стиховете на великолепния Георги Константинов:
„В мен будува тревога необяснима.
И нощта извънземна
ме тегли навън…
Засега съществувам. Все още ме има.
След това ще изчезна
зад близкия хълм.“
Няма изчезване, Киро! Все още те има и ще те има вечно! Като песните ти! Ти ни остави такова Наследство!
Ти беше един от тези, които отвориха прозорците на Свободата по тези земи!
Поклон и Бог да те прости!, пише журналистът и водещ на „Стани богат“.

„Непрежалима загуба, отиде си скъп приятел и наш вдъхновител Кирил Маричков! Почивай в мир Кирчо”, написаха в профила си БТР.

Васко Кръпката сподели, че големият Маричков е бил „чешит“. „Коя рокзвезда не е чешит“, посочи музикантът. И допълни, че като „новобранец“ е следвал съветите на българската легенда. „Заветът, който ни остави Кирил Маричков, е човещината“, каза Васко Кръпката.

„Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава!“, написа във фейсбук и Лили Иванова.

Любимецът на поколения българи Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски. Внук е на известния архитект Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана. Първи посланик е на България във Ватикана след 1989 г. Майка му, Ирина Левиева, е художничка.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са в рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като Бъндараците се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“. Най-големите си успехи като музикант и изпълнител постига тъкмо с тази група. Тя е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радиопредаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“…

„Щурците“ са един от съставите наред с ФСБ, „Сигнал“ и „Ахат“, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рокгрупа на 20 век.“
Въпреки престоя си в болница напоследък Кирил Маричков не само не е преборил здравословните си проблеми, а тъкмо напротив – хернията му се влошавала и вокалът на „Щурците“ не можел да изпълнява дори елементарните си ежедневни дейности.

„Пропуснах планирания концерт на „Фондацията” на 16 юли на сцената на Античния театър в Пловдив, за което искрено съжалявам и се извинявам на публиката, но все още не съм добре и ми е много трудно”. Това сподели любимецът на цяла България тогава. „За да спасим концерта, приятелят ми Валди Тотев ме замести, за което съм му изключително благодарен и признателен”, каза още музикантът, който от месеци страдаше от изострена дискова херния, която провали и участието му в американското турне на „Фондацията”.

„Слава Богу, всичко вече е наред. Много нещастия се случват в света, но здравето на човек е най-важно“, заяви 79-годишният музикант, който продължаваше да се подлага на рехабилитация.

На въпрос вълнува ли се още от политиката и какви са пристрастията му, неотдавна Маричков не отговори, но не пропусна да отиде да гласува на избори.

„И аз, както всички, се надявам за едно по-добро бъдеще за България“, заключи великият музикант.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Кирил Маричков предчувствал смъртта си"

Какво мислите?