Горещи новини

Кога трябва да се поливат доматите с мая за обилна реколта?

Koga trqbva da se pruskat domatite s maq

Земеделието не е лесна и лека работа. Тя изисква много познания, труд и усиля, готовност да работите без почивен ден, защото културите не могат да чакат необгрижени да се завърнете от дълъг уикенд, отдаденост и обич към земята, която ви изхранва.

Собствениците на късче земя, които са решили да я обработват, за да осигурят за трапезата си пресни зеленчуци, които знаят с какво са отгледали, торили и пръскали, без да се занимават професионално със земеделие, се сблъскват с много въпроси, на които не откриват отговори, проблеми и предизвикателства, от справянето с които зависи качеството и количеството на реколтата им – тоест дали усилията и трудът им ще бъдат напразни или ще им се отблагодарят.

Доматите са сред най-отглежданите в дворчета, градинки и дори на терасата плодове, които се отблагодаряват с щедра реколта, ако знаете някои тънкости и правила при отглеждането им. За богат добив специалистите съветват неопитните градинари да поливат доматите с мая. Кога обаче се поливат доматите с мая и по какви правила следва да се случи това?

Тънкости при поливането на доматите с мая

За да се радвате на богата реколта без употреба на химия, може да разчитате на някои естествени начини за растителна защита и подхранване на доматите, като употребата на йод за борба с болестите и употребата на мая за подхранване. За да даде очаквания резултат обаче тази употреба, важно е да сте информирани кога трябва да се поливат доматите с мая, както и какво да очаквате от приложението ѝ.

За да проучи потенциалната уместност и практическото приложение на маята един от водещите национални университети по агрономство и ветеринарна медицина в света прави своето лично изследване по темата, използвайки бирена мая като биотор.

Оказва се, че маята значително увеличава азота и фосфора в почвата и подобрява жизнеността на растенията по време на ранна фаза на растеж. Така специалистите препоръчват като най-удачно време за употреба на мая ранния растеж, като по този начин отговарят на въпроса, вълнуващ всички – кога трябва да се поливат доматите с мая.

Как да приготвите маята за доматите?

За да е ефективна употребата на мая за подхранване на доматите, важно е да знаете не само кога трябва да се поливат доматите с мая за обилна реколта, но и как да приготвите и използвате маята. За приготвяне на маята ще са ви нужни голям буркан – 3 литра, малко под 3 литра вода, която не трябва да е чешмяна и съдържаща хлор – дъждовната е идеална за целта особено ако е престояла, 100 грама мая, разредена в топла вода, половин чаша захар.

Съставките се смесват и разбъркват в буркана, който се оставя на топло, за да шупне маята, след което може да се използва няколко месеца, като се разрежда – чаша от буркана се разтваря в 10 литра вода и с нея се поливат корените на доматите за перфектно еко подхранване без химия и без да са нужни особени средства за целта.

Тази домашно приготвена рецепта ще допринесе доматите да растат без увреждания, лесно да понасят топлината и лошото време, ще ги подхрани и в крайна сметка ще възнагради труда ви.

Маята действа, като подпомага бързия растеж на доматите, доставяйки на почвата около корените им азот, без който доматите не се развиват и не растат толкова бързо, колкото е необходимо. Маята доставя на доматите и фосфор, без който се забавя развитието на доматите, а стъблото остава тънко.

Всяка промяна във вида и състоянието на листата и цветовете на доматите изисква оценка за уточняване на причината и предприемане на мерки, а докато я откриете, не губите, ако ни се доверите и изпробвате рецептата с мая върху доматите ви, за да се радвате на качествена и вкусна реколта.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Кога трябва да се поливат доматите с мая за обилна реколта?"

Какво мислите?