Колкото и да направите, ще ги изяде! Върхът на домашните банички – вижте как тегля аз корите, много е лесно

Колкото и да направите, ще ги изяде! Върхът на домашните банички – вижте как тегля аз корите, много е лесно

Ако искате да приготвите банички, които не само изглеждат апетитно, но и се топят в устата, тази рецепта ще стане вашата нова любима! Тънките кори, които се разделят на слоеве при печене, и ароматната плънка ще превърнат тези банички в хита на вашата кухня.

Не се притеснявайте, ако мислите, че не умеете да точите – имам специален трик, който прави корите съвършени, без да се изисква голямо умение. Опитайте тези Домашни точени банички и ще се убедите сами!

Необходими продукти:

За тестото (чаша 200 мл):

1 чаша топла вода
1 чаша топло мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая
1 с.л. олио
4,5 чаши брашно (или колкото поеме, добавяйте постепенно)

За намазване:

50 г масло
1/2 ч.ч. олио (50 мл)

За плънката:

Извара, смесена с наситнен пресен магданоз (или друга плънка по избор)

За намазване отгоре:

1 жълтък
1 ч.л. олио или прясно мляко

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Замесване на тестото

Смесете топлата вода и млякото в голяма купа. Добавете солта, захарта и сухата мая. Разбъркайте добре, докато се разтворят.

Постепенно добавяйте брашното и замесете меко, леко лепкаво тесто. Накрая прибавете олиото и месете, докато тестото стане гладко и спре да лепне. Разделете тестото на 6 равни топки, без да го оставяте да втасва.

Стъпка 2: Почивка на тестото

Сплескайте всяка топка с длани до форма на малка палачинка.

Потопете палачинките в смес от разтопено масло и олио, след което ги покрийте с кърпа. Оставете ги да почиват около 20 минути.

Стъпка 3: Оформяне на корите

Вземете една палачинка и я поставете върху равна повърхност. С дланите си постепенно я издърпайте, докато се разтегне в тънка кора. Поръсете избраната плънка равномерно по кората.

Поставете точилка в единия край на кората и я навийте на руло с помощта на точилката. Извадете точилката и сгънете рулото във форма на подкова. Повторете с останалите топки тесто.

Стъпка 4: Печене

Подредете оформените банички в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и оставете да починат за 15 минути. Намажете баничките с жълтък, смесен с малко олио или мляко. По желание ги поръсете със сусам за допълнителен аромат и хрупкавост.

Рецептата е на свекърва ми и си я пазя като зеницата на окото! Солени тригуни – любимите банички на моите гладници:

Печете в предварително загрята фурна на 180°C до златисто кафяв цвят.

Полезни съвети:

За разнообразие използвайте различни плънки – сирене, спанак или кайма. Ако обичате баничките си хрупкави, увеличете маслото в сместа за намазване. Корите трябва да бъдат изтънени равномерно, за да се разделят на слоеве при печене. / Ко4

Защо да опитате тази рецепта?

Тази техника за приготвяне на банички ще ви спести време, а резултатът е впечатляващ – тънки и нежни кори, които се разделят на слоеве, ароматна плънка и златиста хрупкава коричка. Опитайте веднъж и няма да искате да приготвяте банички по друг начин!

Да ви е сладко!

Веселяк

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Колкото и да направите, ще ги изяде! Върхът на домашните банички – вижте как тегля аз корите, много е лесно"

Какво мислите?