Купих корен джинджифил и го посадих – не само порасна за нула време, но и цъфна разкошно! Ще ви покажа как:

Posadih koren djindjifil

Повечето хора знаят за ползите от корена на джинджифила за укрепване на имунната система. Така че се старая да го купувам от време на време.

За щастие винаги е наличен в кварталния магазин.

Преди около месец и половина, докато избирах джинджифил, открих корен с подутини, подобно на „очички“. Хрумна ми идеята, че такъв корен може да поникне. Тази идея ме вдъхнови и го сложих в кошницата.

корен джинджифил

Зарадвах се, че този път не трябваше да чакам семената да покълнат. Коренът вече беше налице и изглежда оставаше само да се стимулира събуждането му.

Поставих корена в просторна саксия, като го покрих с пръст, така че върхът му да остане на повърхността. Струваше ми се, че това ще улесни кълновете да започнат да растат.

Но след седмица нямаше промяна. Пъпките така и не се развиха и нови не се появиха.

Не можех да разбера какво става. Всички условия изглеждаха благоприятни за растежа на корена.

След това го покрих напълно с пръст и продължих редовно да поливам, надявайки се да се събуди.

Седмица по-късно се появи първото зелено кълнче! Той най-накрая оживя!

саксия с пръст

Скоро порасна и второ, а първото вече достигна 10 см дължина. Всеки ден кълновете ставаха по-силни и по-високи. Първите листа се развиха бързо и след 12 дни първата издънка достигна 65 см височина, а ширината на листа беше около 3 см.

джинджифил в саксия

Ако растежът продължаваше с този темп, скоро трябваше да го пресадя на открито.

На следващата сутрин се появи трети кълн. Сега растението изглежда най-после хареса условията у дома.

Освен с полезните си свойства, джинджифилът е известен и със своята красота. През есента на зрелите растения се появяват големи червени пъпки, които отделят ароматен сок с антисептични свойства.

джинджифил цветове

Цветовете на джинджифила са много издръжливи и могат да издържат във ваза няколко седмици, без да загубят свежестта си. Това растение може да се намери в почти всеки магазин за хранителни стоки.

Опитайте, нищо няма да ви струва!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Купих корен джинджифил и го посадих – не само порасна за нула време, но и цъфна разкошно! Ще ви покажа как:"

Какво мислите?