Новините на фокус
Home » СВЯТ » Лекарите присаждат ново лице на 21-годишно момиче, което намира своят нова самоличност
лекари присаждат лице

Лекарите присаждат ново лице на 21-годишно момиче, което намира своят нова самоличност

Кати е била много привлекателно момиче. Тя е учела последна година, когато се появяват серия от проблеми в живота й.

Хирурзите правят неуспешна операция за апендисит, което води до усложнения и момичето отново трябва да се оперира, като този път ѝ е отстранен жлъчния мехур. Срамота! След няколко месеца директорът на училището уволнил майката на Кати – тя преподавала в същото училище, където дъщеря й учи.

На 25 март 2017 г. Кати открила в телефона на приятеля си любовно послание от друго момиче.

Светът, който по мнението на Кати и преди се е държал доста враждебно към нея, се срива. Тя отива при по-големия си брат Робърт в шок. Докато майка ѝ разбере какво се е случило, Кати взима пистолета на Робърт, влиза в банята и се прострелва в главата…   Лекарите успяват да спасят живота на момичето, но лицето й е напълно унищожено. Изстрелът обръща централната част на лицето от брадичката към горната част на челото: носът, устата, горната и долната челюст не остават …

Само очите са останали на лицето, но те също са сериозно увредени. Лекарите покриват отворените рани с парчета кожа от корема и бедрото на момичето, но лицето й остава обезобразено. За една нощ нощта тя се превръща  от красавица в чудовище. Близките изразходват невероятно усилие да върнат желанието на Кати да живее. Но минутата слабост, когато смъртта изглеждаше по-привлекателна за нея от живота, струваше на момичето скъпо.

Това не е просто въпрос на изгубена външност, тя губи възможността да диша напълно, да говори, да яде и дори да движи очите си, което причинява големи неудобства. В продължение на три години бедното момиче претърпява две десетки различни подготвителни хирургически операции:   Хирурзите подготвят ново лице за момичето в клиниката в Кливланд, която е една от водещите академични медицински центрове в САЩ. Тук през 2008 г. беше извършена първата американска трансплантация на лице.   Кати е включена в списъка с чакащи през март 2016 г.

Година по-късно за нея се намира донор. Това е 31-годишната Андреа Шнайдер (на снимката долу), която почива от свръхдоза наркотици.

През май 2017 г. екип от 11 лекари от висок клас прекарали 31 часа в сложни трансплантации, в които са включени трансплантация не само на цялата кожа на лицето, нервите и мускулите, но също и на горните и долните челюсти, зъбите и костите на лицето.   Въпреки това, лекарите публично информират за уникалната операция след 15 месеца, когато става ясно, че всичко върви добре. Кати не само придобива най-накрая своя нов облик. Тя започва да говори много по-добре, има шанс да се храни сама и постепенно се учи да движи новото си лице.

„Разпознават се вече различни емоции върху лицето на Кати, например, тя започва да се усмихва и очакваме значителен напредък в тази област“, казва доктор Гасман.

„Това няма да бъде безжизнена маска, а пълноценно лице.“ Нека не е толкова красива, колкото и по-рано.   Лекарите казват, че психичното състояние на пациента се е подобрило значително, което е много притеснено поради появата му. Те очакват, че с течение на времето момичето ще се върне към нормалния живот и ще намери мястото си в обществото./За жената

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*