Днес от Ко4 ви предлагаме да опитате любимия на моето семейство сладкиш – Кекс с две лица! Освен, че е много пухкав и въздушен, кексът става и много оригинален на вид: има два вкуса – ванилия и какао.
Отлично допълнение към чай или кафе, а се приготвя сравнително бързо и не са ви необходими някакви по-специални продукти. С него може да се справи дори начинаеща домакиня, а аз обикновено го правя, когато родителите ни се обадят, че ще идват на гости.
Следвайте тази проста рецепта и със сигурност ще успеете!
Снимка: YouTube
Кекс с две лица
Продукти:
(за форма с размери 16 х 16 х 7 см)
- 70 мл пълномаслено мляко
- 50 ml растително масло
- 60 г обикновено брашно
- 4 жълтъка
- 1/2 ч. л.
ванилова есенция
- 10 г какао
- 4 белтъка
- 1/4 ч. л. сол
- 1 чаена лъжичка лимонов или портокалов сок
- 70 г гранулирана захар
- шоколадови капки за украса
Приготвяне:
Изсипете пълномаслено мляко в купа, добавете растително масло и пресято брашно. Разбъркваме всичко до компактна маса.
След това един по един добавяме жълтъците, които сме отделили от белтъците.
Снимка: YouTube
Разпределете получената маса в две купи, като в едната смесете какаото, а в другата – ваниловата есенция.
Снимка: YouTube
Разбийте белтъците с малко сол и една чаена лъжичка лимонов сок.
След като станат на пухкав сняг, поръсете постепенно кристалната захар и разбийте до твърди връхчета.
Снимка: YouTube
Загрейте фурната на 160 °C, смесете половината от разбития белтъчен сняг в какаовата смес, а другата половина – във ваниловата смес.
Снимка: YouTube
Застелете формата с хартия за печене, изсипете на дъното какаовата смес, а отгоре с помощта на пош равномерно наредете ваниловото тесто.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Заглаждаме с шпатула, можем да направим вълнички по ръба с дръжката на шпатулата (забодете я до дъното и внимателно оформете „вълните“, издигайки шпатулата).
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Накрая декорираме цялата горна част с шоколадови капки.
Снимка: YouTube
Поставяме формата върху тава, в която сме налели 1 см вряща вода, след което слагаме в предварително загрята фурна.
Снимка: YouTube
Пече се при температура 150-160 °C на долен и горен реотан около 75 минути.
Готово.
Снимка: YouTube
Изпечения кекс оставете да се охлади върху решетка, след което отстранете хартията за печене.
Снимка: YouTube
Накрая нарежете и сервирайте.
Снимка: YouTube
Добър апетит!
Снимка: YouTube
Be the first to comment on "Любимата ни семейна рецепта за сладкиш: Кекс с две лица! Ето как го правя толкова красив и пухкав – лесно е:"