Лястовичето гнездо никога не се докосва: Вярва се, че носи добри новини и изобилие и предвещава ново пристигане в дома

Interesno za lqstovichkite

Лястовицата е имала множество значения за нашите предци. Въпреки че се казва, че „една лястовица пролет не прави”, хората се радвали на тази, първата, която видели, като родени.

Появата й означаваше, че зимата е свършила, а това беше ценно във времето, когато селянинът се страхуваше от зимата.

Тази прекрасна птица с приятен глас по някаква причина се заселва близо до хората, дори прави гнездо по краищата на къщата. Когато видяха гнездото й и дори когато се чуха малките да излизат от него, селяните се зарадваха, защото тази гледка беше надежден знак за щастие, напредък и богатство.

Особено се радваха възрастните хора заради поверието, че лястовичката носи внуци. Когато се роди внуче, в първите дни от живота, понякога дори години, то се нарича „лаще“ (малка лястовичка).

Гнездото й не се пипа. Дори през пролетния работен сезон лястовичето трябва да остане непокътнато и необезпокоявано.

Който би я повредил или наранил малките й, според поверието го сполетяло голямо нещастие, което ясно доказва това, което етнолозите много добре знаят: тази птица е „пратеник“ на предците и когато предците са доволни, тогава всичко е както би трябвало да бъде.

Когато лети до прозореца, ще пристигне писмо или добра новина. Който го види за първи път в годината, веднага да пипне парите в джоба си, за да се увеличи имането. Когато лястовиците летят ниско, ще има дъжд. Това е разбираемо, защото тогава насекомите, с които се хранят тези птици, се спускат по-близо до земята.

Смята се за символ на всеотдайна любов, съпружеска вярност и всеотдайно родителство, като всяко от тези вярвания е доказано правилно от учените.

Известни са в различни версии народни приказки за селянин, който кърмил ранена лястовица, а тя оздравяла и го възнаградила с щастие и богатство.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Лястовичето гнездо никога не се докосва: Вярва се, че носи добри новини и изобилие и предвещава ново пристигане в дома"

Какво мислите?