Горещи новини

Македонска Комат-баница: само от уханието мигом огладняваш, а опиташ ли, няма спиране!

Македонска Комат-баница: само от уханието мигом огладняваш, а опиташ ли, няма спиране!

Тази Комат баница ще ви плени още с аромата си, докато се зачервява във фурната. А опитате ли първото парченце, няма да усетите как сте излапали половината!

Всъщност на вкус много напомня любимия на много българи зелник, но приготвянето и оформянето му са малко по-различни от това, с което сме свикнали. Ето какво ви трябва като продукти за невероятната Македонска Комат-баница:

Македонска Комат-баница

Продукти:

  • 1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна)
  • 2 чаени лъжички захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 600 мл топла вода
  • 1 кг брашно
  • 100-150 г маргарин или масло на стайна температура

Плънка:

  • нарязано кисело зеле и шунка (но може да я направите с праз, спанак, сирене, кайма…)

комат баница

Снимка: YouTube

Приготвяне:

Разтворете маята в хладката вода със захарта и оставете да се активира за 5-10 минути. С постепенно добавяне на брашното, размесено със солта, се замесва средно тесто, което не лепне по ръцете. Оставя се покрито да удвои обема си, половин час.

месене тесто

Снимка: YouTube

втасало тесто

Снимка: YouTube

Намачкайте го малко и го разделете на 2 части. Разточете кора (5 мм) с точилка и намажете цялата с масло и я нарежете на лъчи като слънце. Сгънете парчетата едно върху друго в средата.

кора на части

Снимка: YouTube

Получената „топка“ надиплено тесто намажете с олио и отново разточете на кора.

топка тесто

Снимка: YouTube

Слага се в голяма тава от фурната, застлана с хартия за печене. Разтегнете го още с ръце и повдигнете краищата.

тесто с борд

Снимка: YouTube

Разпределете плънката върху кората, да покрие цялата повърхност. Повторете процедурата с второто тесто (разточване, разрязване, сгъване и отново разточване), след което с разточената втора кора покрийте плънката и завършете с „къдрички“ отстрани, повдигайки ръбовете на тестото и завивайки ги навътре, за да затворите баницата.

плънка зелник

Снимка: YouTube

борд баница

Снимка: YouTube

Пече се 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180-190 градуса.

македонска комат баница

Снимка: YouTube

Изпечената и още гореща баница напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да се задуши 10-тина минути.

изпечена баница

Снимка: YouTube

парче комат баница

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Македонска Комат-баница: само от уханието мигом огладняваш, а опиташ ли, няма спиране!"

Какво мислите?